Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ο υπέρ πάντων αγώνας των Ελλήνων

Ο υπέρ πάντων αγώνας των Ελλήνων



ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές του γερμανικού τύπου για την οικτρή κατάσταση της Ελλάδας, για το φάντασμα της χρεοκοπίας που πλανάται πάνω από τη χώρα, την ανεργία που σπάει όλα τα ρεκόρ, τους άστεγους που ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά.

Η χριστουγεννιάτικη Ελλάδα, μια έννοια που ακούγεται τόσο αντιφατική, που περιγράφεται ως σχήμα οξύμορο, απασχολεί αυτές τις ημέρες τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Με δηκτικές αναφορές, αλλά και εκφράσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης, περιγράφουν την αδυναμία της Ελλάδας να σταθεί μόνη στα πόδια της, να ανταπεξέλθει από την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα.


"Ο ζητιάνος της Ευρώπης: η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση", είναι ο τίτλος της εφημερίδας Hamburger Abendblatt, η οποία σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Με μελανά χρώματα η γερμανική εφημερίδα σκιαγραφεί τις πρωτοφανείς δυσκολίες που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων, περιγράφει τις εικόνες εξαθλίωσης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, τον αγώνα επιβίωσης χιλιάδων αστέγων που αναζητούν στα σκουπίδια την τροφή που θα τους κρατήσει στη ζωή.

Μιλά για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων που υπομένουν στωϊκά τη δύστηνη μοίρα τους.

"Η Ελλάδα είναι ο άστεγος της Ευρώπης, ο ζητιάνος της Ευρώπης. Εξαρτάται από ξένη βοήθεια ώστε να επιβιώσει και να παραμείνει υγιής, και αυτό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπρέπεια", υπογραμμίζει η Hamburger Abendblatt.

χλευασμός ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό. Είναι πια προφανές ότι οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν το μάξιμουμ των προσωπικών προσπαθειών και παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των μεταρρυθμίσεων, δεν ήταν σε θέση να εμποδίσουν τη σήψη του κράτους και του κοινωνικού ιστού", σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου και προσθέτει: "Η Ελλάδα δεν μπορεί πια μόνη της εδώ και καιρό να απαλλαγεί από την παγίδα της υπερχρέωσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να σταματήσει την πτώση της".

Στο σημείο αυτό η εν λόγω εφημερίδα υπενθυμίζει την αμέριστη συμπαράσταση που είχε η Γερμανία, στα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που άφησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να μεγαλουργήσει.

Γερμανία είναι τόσο πλούσια και ενεργή σήμερα όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Είμαστε πλούσιοι γιατί κάποτε βοηθηθήκαμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, να θρηνήσουμε για τα εγκλήματα και να τα τιμωρήσουμε, να φτιάξουμε μια κοινωνία και που κάνει πράγματα με νόημα για την ίδια και τους άλλους", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Εκτενές αφιέρωμα για την Ελλάδα φιλοξενεί και η Frankfurter Rundschau, στο οποίο επισημαίνεται ότι τα Χριστούγεννα του 2012, το 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι, ενώ στους νέους το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στα οφέλη που είχε η γερμανική οικονομία από την οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

"Η κρίση της νότιας Ευρώπης είναι το αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης, από την οποία εδώ και καιρό επωφελείται η γερμανική πολιτική", επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

"Γερμανοί εξαγωγείς προμηθεύουν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και κερδίζουν πολλά. Γερμανικές τράπεζες έδωσαν τα απαραίτητα δάνεια και κέρδισαν και αυτές. Σήμερα είναι η Γερμανία πλούσια και η νότια Ευρώπη φτωχή", υπογραμμίζει η  Frankfurter Rundschau και προσθέτει με νόημα:

"Ο πλούτος της Γερμανίας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα χρέη των χωρών που βρίσκονται σε κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου