Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αποτεφρωτήριο σε λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη

Αποτεφρωτήριο σε λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη


Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος
apotefrotirio.jpg
Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η απόφαση για την υποβολή αιτήματος προς το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για τη χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.) εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την αρχή της διοίκησης του, είχε θέσει ως στόχο η Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη πόλη στην χώρα η οποία θα διαθέτει κέντρο αποτέφρωσης νεκρών. Κατά το παρελθόν κόντρα είχε ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου και του μητροπολίτης  Άνθημου για το σχετικό θέμα.

Μεταξύ των τρόπων χρηματοδότησης για την εγκατάσταση αποτέφρωσης νεκρών που εξετάζονται είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια. Σημειώνεται πως αν και η συγκεκριμένη έκταση, που βρίσκεται εντός των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο νόμος προβλέπει ότι απαιτείται και η έγκριση του δήμου στον οποίο βρίσκεται.

Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία με τις μελέτες και την έγκριση από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, θα υποβληθεί ο φάκελος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση (ΥΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Υγείας) για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου.
Γενικευμένη  όμως είναι η διαδικασία δημιουργίας αποτεφρωτηρίων στους δήμους της χώρας, έχοντας πάντα ανοιχτό πόλεμο με τους τοπικούς μητροπολίτες και με τις αντιπολιτεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Μαρκόπουλου, όπου εδώ και 2 χρόνια η διοίκηση του δήμου παλεύει με την γραφειοκρατία, την αντιπολίτευση και την εκκλησία για την δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης στην περιοχή, του πρώτου στην Αττική.  Επίσης, σχετική απόφαση έχει πάρει και ο Δήμος Βόλου, όπου το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι ανάλογες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου