Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΟΛΜΕ- Αρβανιτόπουλου

Την Πέμπτη η απόφαση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΟΛΜΕ- Αρβανιτόπουλου


«Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση»

Άκαρπη ήταν η σημερινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ, προκειμένου να συζητήσουν το επίμαχο μέτρο της αύξησης δύο ωρών στο ωράριο των καθηγητών δημόσιων σχολείων, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη χρονιά. «Δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικόλαος Παπαχρήστος. Την Πέμπτη θα αποφασίσουν οι καθηγητές αν θα προκηρύξουν απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Παραμένει αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων», δήλωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος.


Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον υπουργό, ο Ν. Παπαχρήστος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη» καθώς «σε όλα τα βασικά ζητήματα δεν υπήρξε καμία ταύτιση». Υπογράμμισε ότι «όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας εν μέσω των πανελλαδικών, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι «οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια». 

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι «παραμένει αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων». «Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε, πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους», είπε συγκεκριμένα. 

Τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) θα συνεδριάσουν την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους και να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι -οι εξετάσεις ξεκινούν στις 17 Μαΐου.

Οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ έχουν προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις, πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που πρότειναν 48ωρη απεργία πριν από τις εξετάσεις, στις 14 και 15 Μαΐου. Ωστόσο, στην πρώτη συνεδρίασή τους πριν από λίγες ημέρες, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον τρόπο λήψης της απόφασης.

«Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Όμως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι έχει «ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου