Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πέθανε στα 74 του ο Τζέι Τζέι Κέιλ

Πέθανε στα 74 του ο Τζέι Τζέι Κέιλ

Πέθανε στα 74 του ο Τζέι Τζέι ΚέιλΟ δημιουργός των Cocaine, After Midnight και δεκάδων διάσημων τραγουδιών που εκτέλεσαν ονόματα όπως οι Ερικ Κλάπτον, Τομ Πίτι, Σαντάνα και Lynyrd Skynyrd παρέμεινε χαμηλών τόνων μέχρι το τέλος της ζωής του

Στο νοσοκομείο της Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια άφησε την τελευταία του πνοή ένας θρύλος της αμερικανικής μουσικής, προδομένος από την καρδιά του, την Παρασκευή. Η σχετική ανακοίνωση «ανέβηκε» στο προσωπικό του σάιτ

Γεννημένος στην Οκλαχόμα το 1938, ο Τζον Ουέλντον Κέιλ υιοθέτησε το «JJ Cale» για να ξεχωρίζει από τον Τζον Κέιλ των Velvet Underground. Συμμετείχε στη δημιουργία της Tulsa Sound, του «ήχου της Τούλσα», μίας ιδιαίτερης αμερικανικής μουσικής φόρμας που συνδυάζει μπλουζ, ροκαμπίλι και κάντρι.
Ενα από τα διασημότερα παραδείγματα είναι το Cocaine, τραγούδι του Κέιλ που έγινε διάσημο το 1977 όταν το εκτέλεσε ο Ερικ Κλάπτον.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2006, οι δύο τους δούλεψαν μαζί στο The Road to Escondido, ένα άλμπουμ που κέρδισε βραβείο Γκράμι το 2008.
Η πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του ήταν το After Midnight, το οποίο και τον έκανε διάσημο. Στη συνέχεια ηχογράφησε το Naturally - το πρώτο από τα 14 άλμπουμ του.
Ο Κέιλ χρησιμοποίησε με καινοτόμο τρόπο πολλά συστήματα κρουστών, ενώ ήταν διάσημος και για τον «αραχτό», ξαπλωτό τρόπο με τον οποίο καθόταν όταν τραγουδούσε.
Ωστόσο, ο ίδιος πάντα προτιμούσε να αναφέρεται στον εαυτό του ως τραγουδοποιό και όχι τραγουδιστή. Πολλά διάσημα τραγούδια του έγιναν πολύ γνωστότερα όταν εκτελέστηκαν από άλλους καλλιτέχνες ή συγκροτήματα. Εκτός του Κλάπτον, σε αυτή την ομάδα ανήκουν κορυφαία ονόματα όπως ο Τομ Πίτι, ο Σαντάνα αλλά και οι Lynyrd Skynyrd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου