Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σε Παιδεία μαχών η κυβέρνηση

Σε Παιδεία μαχών η κυβέρνηση

Αν τον Μάιο ήταν σύγκρουση, τώρα θα είναι γενικευμένη σύρραξη. Τότε, οι καθηγητές πήγαιναν για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τώρα, που ανατρέπονται πλήρως οι εργασιακές τους σχέσεις, πάνε για «ιερό πόλεμο»
Η δεύτερη σκληρότερη αντιπαράθεση της χρονιάς μεταξύ υπουργείου Παιδείας και καθηγητών είναι αυτή που ξεκινά αύριο το πρωί σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πρώτη έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, όταν οι καθηγητές πήγαιναν για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει τόσα πολλά που έφεραν τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση, ανατρέποντας πλήρως τις εργασιακές συνθήκες των καθηγητών, οι οποίοι βρέθηκαν κυριολεκτικά στη δίνη του κυκλώνα. 


Σοκ και δέος...
* Η τεχνική εκπαίδευση απογυμνώθηκε και 2.500 καθηγητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ 48 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καταργήθηκαν.
* Περίπου 15.000 μαθητές που παρακολουθούσαν αυτές τις ειδικότητες έμειναν κυριολεκτικά στον αέρα και περιμένουν τώρα να βρει ο υπουργός Παιδείας ωρομίσθιους καθηγητές για να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους.
* Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών είναι από φέτος είδος εν ανεπαρκεία αφού έγιναν ελάχιστες, περίπου 1.600, και αυτές για λόγους υγείας.
* Οι 11.000 αναπληρωτές που είχαν προσληφθεί πέρυσι, φέτος παραμένουν εκτός σχολείου, αφού με την αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου δεν χρειάζονται.
* Οι υποχρεωτικές μετατάξεις έχουν ήδη εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να χάσει 5.000 καθηγητές, οι οποίοι μετατάχθηκαν σε Δημοτικά Σχολεία.
* Οι διορισμοί σβήστηκαν από τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας. Είναι η πρώτη χρονιά φέτος, από το 1945, που δεν έγινε κανένας διορισμός εκπαιδευτικών.
Συνολικά, το σώμα των καθηγητών μετρά φέτος 16.000 λιγότερους. Σε αυτούς είναι οι 2.500 που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, οι 3.500 που συνταξιοδοτήθηκαν, οι 5.000 που μετατάχθηκαν στα Δημοτικά και οι 5.000 που δεν θα προσληφθούν φέτος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μια επείγουσα εγκύκλιος που έφτασε από το υπουργείο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την περασμένη Πέμπτη έφερε ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών, είτε με οργανική θέση είτε σε διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Και μπορεί ο κ. Αρβανιτόπουλος να έλεγε την Τετάρτη, που άνοιξαν τα σχολεία, ότι «σήμερα σε όλη την Ελλάδα κάθε μαθητής έχει τα βιβλία του και κάθε τάξη το δάσκαλο και καθηγητή της», αλλά λίγο αργότερα έγινε γνωστό από τη ΔΟΕ ότι: στα Δημοτικά σχολεία υπάρχουν περίπου 6.000 κενά, ενώ σε πολλά σχολεία στα νησιά δεν έγινε αγιασμός γιατί δεν υπήρχε κανένας δάσκαλος. Στο υπουργείο, αντιθέτως, μιλούσαν για 47 κενά, έναντι 1.200 πέρυσι.
Στη Δικαιοσύνη η ΟΛΜΕ
Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της προσέφυγε και στη Δικαιοσύνη. Στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας κατέθεσε προχθές αίτηση ακύρωσης της διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Παιδείας για τη διαθεσιμότητα το προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Εκτός από τους καθηγητές που έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων, και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την κυβέρνηση, προχωρούν σε 48ωρη απεργία, αύριο και μεθαύριο. Το κυρίαρχο θέμα για την ΟΙΕΛΕ είναι η ρύθμιση με την οποία τα ιδιωτικά σχολεία απομακρύνονται από την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας.
Για το θέμα αυτό, η ΟΙΕΛΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ και η απόφαση εκκρεμεί. Εάν το ΣτΕ δικαιώσει το υπουργείο, τα ιδιωτικά σχολεία θα μετατραπούν σε μαγαζιά χωρίς εργασιακές σχέσεις και οι εκπαιδευτικοί θα απολύονται από τους εργοδότες αναιτιολόγητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου