Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβα Μαθητικού Ασφαλείας στο Κερατσίνι

Πρόβα Μαθητικού Ασφαλείας στο Κερατσίνι

Ραπανάκης Σπύρος
Καταγγελίες για εκφοβισμό και απειλή διώξεων μαθητών στο Κερατσίνι έρχονται στο φως μετά το περιστατικό αστυνομικής παρέμβασης σε λύκειο της περιοχής. Την ίδια στιγμή βλέπει το φως της δημοσιότητας αστυνομικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο σύλλογος εκπαιδευτικών "Ο Αριστοτέλης", σύμφωνα με το οποίο, με εντολή της ΓΑΔΑ, οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων καλούνται να καταγράψουν τα σχολεία της περιοχής και "να μεθοδεύσουν" συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων, συντάσσοντας στη συνέχεια αναφορές προς τις οικείες υποδιευθύνσεις της Αστυνομίας.

"Τα παιδιά σας έχουν μπλέξει"

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, διευθύντρια Λυκείου στο Κερατσίνι κλήθηκε λίγες ημέρες μετά το πέρας των μαθητικών καταλήψεων του Οκτωβρίου να παρουσιαστεί στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου της ζητήθηκε να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη. Η ίδια έδωσε τα ονοματεπώνυμα οκτώ μαθητών και μαθητριών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ίδια δικαιολογήθηκε ότι το έκανε για να αποφύγει το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης στο σχολείο.
Περίπου πέντε μήνες μετά, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των μαθητών, η Αστυνομική Διεύθυνση Κερατσινίου κάλεσε την Τρίτη και χθες κάποιους από τους μαθητές, ώστε να καταθέσουν για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις. Μάλιστα, οι γονείς ενημερώθηκαν πως "τα παιδιά τους έχουν μπλέξει" και με αυτό τον τρόπο κλήθηκαν στο Α.Τ., όπου έμαθαν πως οι μαθητές θα κατηγορηθούν για κακουργηματικές πράξεις, με την αστυνομία να παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Η προσπάθεια εκφοβισμού από πλευράς της αστυνομίας συνεχίστηκε, με τους μαθητές να "ενημερώνονται" πως δεν θα μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό και να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εξαιτίας εκκρεμοδικίας.

Καταδικάζει η τοπική ΕΛΜΕ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Α.Τ., η απάντηση που πήρε η ένωση γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας από τη διοικητή στο αίτημα να παύσει άμεσα κάθε δίωξη ήταν ότι η διαδικασία προχωρά με εισαγγελική εντολή. Σε παράσταση διαμαρτυρίας και ψήφισμα κατά της πράξης της διευθύντριας να καταθέσει ονόματα προσανατολίζεται να προχωρήσει η τοπική ΕΛΜΕ, θεωρώντας πως είναι ηθικά και παιδαγωγικά υπόλογη.

Οδηγία ΓΑΔΑ από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Παράλληλα, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την οδηγία της ΓΑΔΑ προς τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα να "καταγράψουν τις σχολικές μονάδες", τα "αιτήματα" και τις "απόψεις" των διευθυντών.
Συγκεκριμένα, με το υπ' αριθ. πρωτ. 28460/14/220075 της 6.02.2014 η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορ/λικης Αττικής βασιζόμενη στην υπ' αριθμ. 1668 από 5.2.2014 διαταγή ΓΕΑΝΕ και την 18648/14/214806 από 5.02.2014 διαταγή ΓΑΔΑ - ΤΓΑ, ζητάει από τους διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων δικαιοδοσίας της: Την «πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων» που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ, υποβάλλοντας «το υπόδειγμα της καταγραφής σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας», τη «μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. διευθυντές των ανωτέρω σχολείων, με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα» και τέλος, τη «σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ' αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική εκτροπή

Για τακτική που μετατρέπει τα σχολεία σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών κάνει λόγο η ΕΕΚΕ και το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και η οποιαδήποτε ανάμειξη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε αυτήν αποτελεί "αντιδημοκρατικη εκτροπή από την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία". Επιπλέον, γίνεται λόγος για "αναβίωση του αστυνομικού κράτους της Δεξιάς και στα σχολεία", ενώ απαιτούν την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου