Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

«Σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει “εμείς” αλλά όλοι μαζί!»

«Σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει “εμείς” αλλά όλοι μαζί!»

Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει «εμείς» αλλά όλοι μαζί, γιατί αν και ο δρόμος είναι μακρύς, πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας: την «Αλλη Θεσσαλονίκη». Την Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανατροπής προς όφελος των ανθρώπων της που στενάζουν από τη φτώχεια και την ανεργία, που δεν μπορούν να κάνουν όνειρα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, αλλά ζουν με τον εφιάλτη της μετανάστευσης αντικρίζοντας το θυμωμένο χρώμα του Θερμαϊκού. Την απελευθερωμένη από τη μιζέρια και τα «μπαγιάτικα κόμπλεξ» Θεσσαλονίκη. Την πόλη που δεν θα φοβάται να φορά τα προικιά των 2.300 χρόνων ιστορίας της και δεν θα αναμασά την κοινωνική και πολιτιστική φτώχεια της.


Σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει «εμείς» αλλά όλοι μαζί, γιατί ο δρόμος είναι γεμάτος περιπέτειες, αφού τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε, πριν διαλύσουν εντελώς όχι μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά την κοινωνία, την χώρα την ίδια. Και εδώ είναι που η απροθυμία και η αβελτηρία της σημερινής δημοτικής αρχής «ήρθε και έδεσε» με τις κυβερνητικές συνταγές των μνημονίων, οι οποίες αφήνουν πίσω τους ανθρώπους χωρίς δουλειά, χωρίς βασικά αγαθά, κλειδωμένους σε μια πόλη-φυλακή. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει Ανοιχτή Πόλη όταν γίνει πόλη Αξιοπρέπειας, Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης. Τη στενεύει την πόλη το φόρεμα της Φτωχομάνας. Η «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» δεν αρκείται στα φκιασίδια: δεσμεύεται για τη θέσπιση δημοτικής πολιτικής και την άμεση εφαρμογή 12 μέτρων ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από τη φτώχεια. Δεσμεύεται να μην υπάρξει κάτοικος της Θεσσαλονίκης χωρίς στέγη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή και πρόσβαση στην Υγεία. Αυτή η στόχευση δεν μας αποπροσανατολίζει από εκείνα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τα απολαμβάνει κάθε κάτοικος αυτής της πόλης και να έχει μερίδιο στην ευτυχία: σύγχρονα, «πράσινα» σχολεία, αξιόπιστες και πολύμορφες συγκοινωνίες – δημόσιες αστικές αλλά και διαδημοτικές μητροπολιτικής εμβέλειας, άνετη προσπέλαση και πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, εναλλακτικές διαδρομές και βιώσιμη κινητικότητα για ποδήλατα, πεζοπορία, skating, θαλάσσια συγκοινωνία, μέσα σταθερής τροχιάς. Σε μια πόλη με θλιβερά πρωτεία στην ατμοσφαιρική ρύπανση και με το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, όρος για την περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι: η προστασία-ανάδειξη των ανοιχτών χώρων και ρεμάτων, η ανάκτηση της ακτογραμμής του Θερμαϊκού και των οικοσυστημάτων του, η αντιμετώπιση των πηγών της ρύπανσης, η προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων.

Από την άλλη, τα απλά και καθημερινά δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν νικήσουμε τη μάχη που δίνουμε υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών και υποδομών της πόλης: το νερό, την ενέργεια, το λιμάνι.

Σ’ αυτό το ταξίδι το «εγώ» και το «εμείς» γίνεται όλοι μαζί, γιατί οι αποσκευές μας πρέπει να γεμάτες όχι μόνο με γνώση, βιωμένη εμπειρία από τη συμμετοχή στα κοινά, τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες αυτού του τόπου, αλλά και από τα όνειρα και τον αυθορμητισμό των νέων ανθρώπων που δεν «βολεύονται με λιγότερο ουρανό». Γι’ αυτό αντιτάσσουμε το συλλογικό απέναντι στον δημαρχοκεντρισμό, το αυθεντικό απέναντι στο δήθεν «εναλλακτικό» και την ψευτογκλαμουριά, την αγωνιστικότητα και την εντιμότητα απέναντι στην ιδιοτέλεια. Ο δήμος πρέπει να είναι θεσμός λαϊκής έκφρασης και όχι «του πρώτου ανδρός αρχή».

Επιμένουμε για μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή, αλληλέγγυα, πολυπολιτισμική και δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μία πόλη που σέβεται και αναδεικνύει χωρίς «λευκές σελίδες» το ιστορικό της παρελθόν.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή πραγματικότητα. Απορρίπτουμε το καλλιεργούμενο από την γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα αίσθημα συλλογικής ευθύνης και συνενοχής για τα δεινά του τόπου.

Μοιραζόμαστε το όραμά μας για μια Θεσσαλονίκη στην οποία αξίζει να ζεις και να μάχεσαι γι’ αυτήν. Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» είναι στο κέντρο της αφύπνισης του δημότη. Επιθυμούμε να μοιραστούμε με την πόλη και τους ανθρώπους της, προπαντός τους νέους, όλα εκείνα που σκεφτόμαστε να κάνουμε, ώστε να στηρίξουμε και να υλοποιήσουμε όσα προγραμματίσουμε όλοι μαζί.

Προτεραιότητα για μας είναι η συμμετοχή των πολιτών στις στρατηγικές επιλογές της πόλης. Επιδιώκουμε κοινή πορεία Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτών. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί ένα όργανο ανοιχτό στο σύνολο του πληθυσμού, που θα έχει όχι μόνο συμβουλευτικό αλλά και αποφασιστικό χαρακτήρα. Είναι καιρός οι πολίτες να παρεμβαίνουν άμεσα στα θέματα της πόλης. Οχι μόνο να ελέγχουν τη Δημοτική Αρχή αλλά και να έχουν αποφασιστικό λόγο.

Σε μια εποχή απαξίωσης και απόστασης μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Καλούμε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να δουλέψουμε μαζί, με πάθος και αγάπη για την πόλη μας, για την επίλυση των προβλημάτων της.

Γιατί σ’ αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει «εμείς» αλλά όλοι μαζί!


* Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου