Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη: Προτεραιότητα μας οι ανάγκες των φτωχών

Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη: Προτεραιότητα μας οι ανάγκες των φτωχών




Στις  ανάγκες των φτωχών ανθρώπων της πόλης και την αντιμετώπισή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με κοινωνική αλληλεγγύη δίνει απόλυτη προτεραιότητα η  δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη”  σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Τρ. Μηταφίδη ο οποίος χθες μαζί με μέλη της δημοτικής κίνησης παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την ανατροπή του μνημονίου και την κοινωνική πολιτική στο Δήμο στην εποχή της κρίσης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.


Τρ. Μηταφίδης: Η Θεσσαλονίκη, από πρωτεύουσα της ανεργίας πρέπει να γίνει πόλη της Αξιοπρέπειας


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέφερε επικαιροποιημένη  την πρόταση που η δημοτική παράταξη είχε καταθέσει πριν τριάμιση χρόνια με τα έκτακτα  μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τρ. Μηταφίδης «Μια πρόταση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εδώ και τριάμισι χρόνια, στις 9 Ιουλίου 2010, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά το πρώτο μνημόνιο, και εισπράξαμε την παγερή σιωπή όσων όψιμα βγάζουν κορώνες υπέρ των ‘‘ευπαθών κοινωνικών ομάδων’’, ενώ τότε μας έλεγαν ‘‘μπόρα είναι θα περάσει’’, καλώντας παράλληλα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τις αυτοδιαχειριζόμενες-αυτόνομες πρωτοβουλίες και δομές αλληλεγγύης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης άποψης και πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος πρέπει να μετατραπεί σε εργαλεία αντίστασης από εργαλείο της μνημονιακή συμφοράς που όπως είπε έχει καταντήσει τον Δήμο ο νυν δήμαρχος Γ. Μπουτάρης. Γιατί ‘’το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες, αλλά να απαλλαγούμε από τους ληστές’’ κατέληξε ο κ. Μηταφίδης.

Με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, υλοποιώντας 15 μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, μέτρα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τριάμισι χρόνια. Δεσμεύεται να μην υπάρξει κάτοικος χωρίς στέγη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή και πρόσβαση στην Υγεία.

Η Θεσσαλονίκη, από θλιβερή πρωτεύουσα της ανεργίας, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων της, πρέπει να γίνει πόλη της Αξιοπρέπειας, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης, να γίνει μία Ανοιχτή Πόλη.


Μόνο το 1,5% του προϋπολογισμού δίνει η τωρινή δημοτική αρχή για την κοινωνική πολιτική


Άξιο αναφοράς είναι ότι  σύμφωνα με την Ανοιχτή Πόλη η τωρινή δημοτική αρχή της πόλης μας, αντί να καταπιαστεί στα σοβαρά με τις ζωτικές ανάγκες των χειμαζόμενων συμπολιτών μαςρίχνοντας το κύριο βάρος στην κοινωνική πολιτική – από τον προϋπολογισμό του 2014 ύψους 371 εκ. ευρώ θα διατεθούν μόλις 4.380 εκ. στην κοινωνική πολιτική – δηλαδή το μόνο το 1,5% του προυπολογισμού.  Αντ αυτού «αναλώνεται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία προβολής της διαβόητης «πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων», με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους – και μάλιστα με τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή της χώρας – ώστε να μετατρέψουν τους δήμους σε «θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας».


Λ. Λαμπριανίδης: Η αποβιομηχάνιση και φυγή των νέων προς το εξωτερικό μεγάλο πλήγμα στην ζωή της πόλης


Εισαγωγική παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη και ειδικότερα για το ζήτημα της αποβιομηχάνισης και της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό έκανε ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο από το `90 και μετά η πόλη υφίσταται το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης με την ανεργία παράλληλα των επιστημόνων και του εξειδικευμένου προσωπικού να ανεβαίνει κατακόρυφα. Ακολουθεί έτσι μία μεγάλη φυγή επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και καλλιτεχνών προς την Αθήνα και το εξωτερικό. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μία δήθεν υπερεξειδίκευση την οποία προβάλλουν κάποια έχοντας ως στόχο την μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια αλλά η χαμηλή ζήτηση που υπάρχει στην πόλη μας από την πλευρά της οικονομίας. Η χαμηλοί μισθοί και ανυπαρξία παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι το φαινόμενο που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια να αναπτύσσεται.

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει τόσο μια αλλαγή των γενικότερων συνθηκών αλλά και ένας διαφορετικός πολιτικός σχεδιασμός που θα είχε στο επίκεντρό της τις δημόσιες επενδύσεις και στον οποίο ο Δήμος μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Ιδιαίτερη αναφορά στην αντίληψη της Ανοιχτής Πόλης σχετικά με την έννοια της αλληλεγγύης έδωσε το μέλος της  Αλέκα Κρασοπούλου ενώ οι Θέμης Χαρίσης και Νίκος Γκλαρνέτατζης ανέλυσαν εκτενώς τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

«Είμαστε εδώ για να συνδιαμορφώσουμε το σχέδιο μας για την Θεσσαλονίκη των πολλών βάζοντας τους ανθρώπους πάνω από τα νούμερα, μιλώντας  για κοινωνική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη, για να μην υπάρχει κανείς άστεγος, κανείς χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό και σχολεία.  Χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας.» τόνισε η Αλ. Κρασοπούλου κατηγορώντας τον δήμαρχο της πόλης ότι διαχειρίστηκε τον δήμο ως "ήσυχος και καλός μαθητής του μνημονίου". «Συρρίκνωσε τις προσδοκίες που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες από μία δημοτική αρχή εξαντλώντας αυτές στο “life style». 


Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης


Η στρατηγική της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη"για την κοινωνική πολιτική βασίζεται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών όπως την δημιουργία κοινωνικών υποδομών, τα δίκαια δημοτικά τέλη, πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν τις δομές κοινωνικής και εναλλακτικής οικονομίας με την δημιουργία νέων αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών στις υπηρεσίες δημόσιας φροντίδας. Στα μέτρα έκτακτης στήριξης περιλαμβάνεται ακόμη η διεκδίκηση δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα ΜΜΜ, η καταγραφή των άδειων κτιρίων και η απόδοση του στις δημοτικές κοινότητες για δημιουργία χώρων στέγασης, η αποτροπή με κάθε τρόπο της ιδιωτικοποίησης του νερού και η στήριξη του δημοψηφίσματος ενάντια στο ξεπούλημά του, η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αναστολή πληρωμής χρεών προς τον δήμο των ανέργων και άπορων συμπολιτών μας αλλά και η στήριξη των κοινωνικών ιατρείων, Δωρεάν παροχή νομικής συμβουλής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. αλλά και όλων των αυτοοργανωμένων δομών αλληλεγγύης με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία τους.

Τέλος στους βασικούς άξονες της δημοτικής κίνησης είναι η πάγια εναντίωση της Ανοιχτής Πόλης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και άρα η λήψη μέτρων ενάντια στην περιθωριοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, η δημιουργία παρατηρητηρίου για τα περιστατικά ρατσιστικής, ομοφοβικής βίας και ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο του ξενώνα προσφύγων.



Οι πέντε πρώτοι υποψήφιοι της Ανοιχτής Πόλης

Η Ανοιχτή Πόλη παρουσίασε τους πρώτους πέντε υποψήφιούς της που προέρχονται από χώρους εργασίας που έχουν πληγεί από το Μνημόνιο όπως την την ΕΛΒΟ, τον χώρο της ευέλικτης εργασίας, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, την ΕΥΑΘ, και τις συνελεύσεις γειτονιάς που δραστηριοποιούνται τόσα χρόνια σε ζητήματα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.Από την ΒΙΟΜΕ υποψήφιος με την «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» θα είναι ο Δ. Κουματσιούλης, εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ, η Δήμητρα Θωμά, επισφαλώς εργαζόμενη, η Αθηνά Τέσκου, μέλος  επιτροπών γειτονιάς, ο Ζώης Πολυζωϊδης, μέλος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ και ο Χρ. Ξεφτέρης εργαζόμενος στην ΕΛΒΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου