Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από τον Ηλία Κασιδιάρη, βιντεοσκοπημένης συνομιλίας του με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Στο βίντεο αποδεικνύονται οι στενές σχέσεις του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο Π. Μπαλτάκος παραδέχεται παρεμβάσεις Σαμαρά και της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Η παραίτηση Μπαλτάκου υποβλήθηκε λίγα λεπτά μετά το δημόσιο άδειασμά του από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα αλλά "αν είναι έτσι, ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση".  Έτσι, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να θυσιάσει έναν από τους πολύ στενούς του συνεργάτες, ώστε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αποκαλυπτόμενες παρακρατικές δραστηριότητες κύκλων της κυβέρνησής του.
Ο Π. Μπαλτάκος που πρόσφατα απασχόλησε την κοινή γνώμη διακηρύττοντας τον "εκ γενετής αντικομμουνισμό" του, αποδίδει τη συνομιλία του με τον Ηλ. Κασιδιάρη, στη... γειτνίαση του γραφείου του με την αίθουσα της Χ.Α. στη Βουλή και ισχυρίζεται ότι ο συνομιλητής του ήταν επιθετικός απέναντί του, κατηγορώντας τον ότι είχε συμμετάσχει σε συνομωσία κατά της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, μάλλον μια φιλική συζήτηση, με χειρονομίες, υβριστικές εκφράσεις κατά των υπουργών και ...κλίμα συναίνεσης, αποκαλύπτει!
Ολόκληρη η δήλωση Μπαλτάκου έχει ως εξής:
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου δηλώνω τα εξής: Λόγω της γειτνίασης των γραφείων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Χ.Α στη Βουλή είχα συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους Βουλευτές του κόμματος αυτού.

Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως. Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α.

Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί «σκευωρίας» δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

Άλλωστε τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους -και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων- ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω βουλευτής.

Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».

Ν. Δένδιας: Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας όσα αναφέρονται

«Τα όσα αναφέρονται σχετικά με το πρόσωπό μου αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως αλλά πραγματικότητα τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μύθευμα επίσης - και προκύπτει από τη στιχομυθία - ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής», αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας

Χαρ. Αθανασίου: Καμία παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη

«Κατά το μέρος που αναφέρεται στο πρόσωπό μου είναι αναληθής», υπογράμμισε αναφερόμενος στην καταγγελία που αφορά όσα λέγονται για τον Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

«Δεν έχω κάνει την παραμικρή παρέμβαση στην οποιαδήποτε υπόθεση. Αν ήθελα να κάνω θα έκανα στους ίδιους ανακριτές που γνωρίζω πολύ καλά», ξεκαθάρισε σημειώνοντας ότι «πήρα μόνο την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να μάθω που βρίσκεται η υπόθεση». «Άλλο η παρέμβαση, άλλο η ενημέρωση», τόνισε.

Για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είπε ότι «ήταν η πρώτη στην επετηρίδα» και πρόσθεσε «από σύμπτωση έτυχε να είναι από την Μυτιλήνη. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να την παραλείψουμε επειδή ήταν από την πατρίδα μου;».

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσουν εξηγήσεις Σαμαράς, Δένδιας, Αθανασίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την αποπομπή του Μπαλτάκου, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της, υποστηρίζοντας πως οι κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όπως σημειώνει, "η «αδελφική» συνομιλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης και κατά δήλωσή του «αντικομμουνιστή» κ. Μπαλτάκου, με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και αποκαλύπτει τον πλήρη καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το νεοναζιστικό κόμμα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Μια κυβέρνηση που κρατούσε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν η Χ.Α στα συρτάρια, φλέρταρε ανοιχτά ακόμα και με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί της και αποφάσισε να λάβει δράση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση μετά τη στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα, βλέπει τώρα συνομιλίες όπου ανώτερα στελέχη της «καρφώνουν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα στους ίδιους τους Χρυσαυγίτες. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ' ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας».
Με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνομιλούν σαν να είναι αδέλφια, σαν να είναι κολλητοί. Ο Τ. Μπαλτάκος δίνει στοιχεία, κάνει αποκαλύψεις, αναφέρει ονόματα, αναφέρει επικοινωνίες με την Δικαιοσύνη που δεν συνάδουν με την διάκριση των εξουσιών. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα Μπαλτάκου. Δεν ξεπλένεται η κυβέρνηση μόνο με παραίτηση του Τ. Μπαλτάκου».
«Ζητούμε όσοι έχουν ολόκληρο το βίντεο να το δώσουν και στη Βουλή και στα κόμματα και στη Δικαιοσύνη», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να συνεχίσει η Βουλή να λειτουργεί σα να μην έγινε τίποτα, σα να είναι μία παρωνυχίδα. Να έρθουν εδώ οι Ν. Δένδιας, Χ. Αθανασίου, ο ίδιος ο Τ. Μπαλτάκος που μπαινοβγαίνει στην αίθουσα 20 φορές την ημέρα».
«Ας έρθουν μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρεται στο βίντεο για να συζητήσουμε θέματα Δημοκρατίας, διάκρισης των εξουσιών, ειλικρινούς καταπολέμησης του ναζιστικού φαινομένου», υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης και κατέληξε: «το βίντεο δίνει απαντήσεις γιατί η Χρυσή Αυγή ήταν υπεράνω του νόμου. Είχε κολλητούς μέσα στην κυβέρνηση»

ΠΑΣΟΚ: Η παύση Μπαλτάκου είναι το λιγότερο

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις σχετικά με τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης. «Οι εκλεκτικές συγγένειες με ρατσιστικές αντιλήψεις αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται και πληρώνονται», σημείωσε και υπενθύμισε ότι Ε. Βενιζέλος έχει πει πως ο Τ. Μπαλτάκος είναι «παλαιό πρόβλημα». Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να περάσει η ρύθμιση Μπαλτάκου για τους μετανάστες.
"Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει, ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται.

Καμμένος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το βίντεο Μπαλτάκου – Κασιδιάρη αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ήταν συνομιλητής της Χρυσής Αυγής. "Με τι αντάλλαγμα; Χάλασε η συμφωνία και βγήκαν τα βίντεο; Σιρόπιασε το γλυκό;" διερωτήθηκε.

ΔΗΜΑΡ: Εφαρμόζονται "μαύρα σχέδια"

«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και βλάπτουν ό,τι έχει μείνει από την αξιοπιστία όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και βασικών δομών του κοινοβουλευτισμού», προειδοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Υπενθύμισε, δε, ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση επειδή είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα «μαύρα σχέδια», όπως τα χαρακτήρισε. «Η ΕΡΤ ήταν απλώς η αφορμή για την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ είχε επώδυνη εμπειρία από αυτά που αποκαλύπτονται τώρα. Η ΔΗΜΑΡ τότε κατήγγειλε ότι δυστυχώς κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ δεν μας επέτρεπαν να μείνουμε γιατί εξυφαίνεται ένα πολιτικό σχέδιο που το αξιολογούσαμε ως «μαύρο σχέδιο»», ανέφερε ο Ν. Τσούκαλης και πρόσθεσε: «ο Φώτης Κουβέλης είχε καταγγείλει ότι ένας στενός κύκλος κοντά στον Πρωθυπουργό βρίσκεται σε προνομιακή συζήτηση με την Χρυσή Αυγή και παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΚΚΕ: Η εγκληματική δράση της Χ.Α. είχε την ανοχή της κυβέρνησης

Πριν λίγες μέρες ο Τ. Μπαλτάκος τόνιζε ότι είναι αντικομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του και σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήταν συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και επεσήμανε: «η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είχε την ανοχή της κυβέρνησης και των μηχανισμών του συστήματος που βολεύονταν».