Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δίχως επίγνωση, χωρίς φραγμούς

Δίχως επίγνωση, χωρίς φραγμούς

Διαδικασίες fast track, με τις οποίες ουσιαστικά το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παράδοση των δασών μας σε ιδιωτικά συμφέροντα, στην οικοδόμηση εντός των δασικών εκτάσεων και τη νομιμοποίηση οικισμών που χτίστηκαν στα δάση, καθώς και σε πλήθος ακόμη ρυπογόνων δραστηριοτήτων, όπως δεξαμενών πετρελαιοειδών μέχρι μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Είναι σκανδαλώδη όλα τα παραπάνω, και μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα που δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς, όμως, είναι πραγματικότητα, καθώς τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνον από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα ελληνικά δάση.

Σύμφωνα με τις άλλες διατάξεις, επιχειρείται πρώτη φορά η αντισυνταγματική αλλαγή στις αναδασωτέες εκτάσεις, οι οποίες -αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή- θα εκχωρούνται για κατασκευή δρόμων, σχολείων, μοναστηριών και λειτουργία λατομείων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κατασκευών για υποδοχή κεραιών, πομπών κ.ά. Στην ουσία, δηλαδή, ο δασικός μας πλούτος, από δημόσιο αγαθό και αναπόσπαστο μέρος του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος, μετατρέπεται σε απαγορευμένες για τους πολίτες ιδιωτικές εκτάσεις προς άγραν επενδυτών, εντός των οποίων θα υπάρχουν ολόκληρα τουριστικά χωριά και ποικίλες εγκαταστάσεις τουριστικής υποδομής.
Μετά τα κυβερνητικά σχέδια για τις παραλίες, που προς το παρόν μόνο ανακλήθηκαν, γίνεται φανερό ότι η παρούσα κυβέρνηση, η ολοκληρωτικά υποτελής στους ξένους δανειστές, παραδίδει άνευ όρων το φυσικό μας πλούτο σε συμφέροντα και κερδοσκόπους που χρόνια εποφθαλμιούν την ομορφιά της πατρίδας, με το αίσθημα διαπλοκής να πλανάται διάχυτο πάνω από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι άλλωστε γνωστές οι πελατειακές σχέσεις του κράτους με καταπατητές και κερδοσκόπους, αυτούς δηλαδή που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο για τα δάση. Με πρόσχημα πάντα την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία των δασικών εκτάσεων.
Η κυβέρνηση αυτή, δυστυχώς, συμπεριφέρεται σαν το χειρότερο κατακτητή. Αφού πρώτα κατέλυσε κάθε έννοια δικαίου, ισοπεδώνοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, εξωθώντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην ανέχεια και δημιουργώντας στρατιές ανέργων, τώρα αναλαμβάνει κυνικά να μην αφήσει τίποτα όρθιο από το φυσικό μας περιβάλλον, το οποίο -έτσι κι αλλιώς- αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα.
Η συγκυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, μαζί με τις προηγούμενες της μνημονιακής τετραετίας, είναι μια άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση, χωρίς εθνική επίγνωση και ηθικούς φραγμούς. Αν συνεχίσει να κυβερνά, αυτός ο τόπος σε λίγα χρόνια δεν θα θυμίζει Ελλάδα. Πρέπει να φύγουν άμεσα, πριν ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους, και είναι ευθύνη του ελληνικού λαού να τους στείλει εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου