Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Wall Street Journal: Στόχος των πιστωτών ο μόνιμος έλεγχος


Wall Street Journal: Στόχος των πιστωτών ο μόνιμος έλεγχος

K.MΠ.
Από την... ιστορική εκείνη μέρα που η χώρα βγήκε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια στις αγορές, η κυβέρνηση δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι έχει ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη. Αλλά η μονότονη επανάληψη δεν πείθει τους πιστωτές, οι οποίοι προφανώς ακολουθούν τη γερμανική λαϊκή παροιμία που λέει ότι «η εμπιστοσύνη είναι καλή, ο έλεγχος είναι καλύτερος». Και το δείχνουν κάθε φορά σε συνόδους και Eurogroup, άλλοτε σαφώς, άλλοτε... κομψά, αλλά ο Σαμαράς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Χωρίς περιττές κομψότητες, πάντως, περιγράφει η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal στις Βρυξέλλες Ματίνα Στέβις τις προθέσεις των δανειστών, τις οποίες ποτέ δεν απέκρυψαν: «Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν το πώς θα συνδέσουν μια ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα με τις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ελέγχουν τις οικονομικές πολιτικές της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος», ξεκινά το δημοσίευμα.
Η Στέβις υποστηρίζει, επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το μέλλον του χρέους, ότι η ελάφρυνσή του τους απασχολεί πολύ. Αλλά μετά τη λήξη του Μνημονίου, οι δανειστές της Ελλάδας δεν θέλουν να χάσουν τους μοχλούς πίεσης. Γι' αυτό, «ενώ μέχρι τώρα ασκούσαν πίεση στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με το να καθυστερούν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων, με τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας -στο τέλος του έτους από την πλευρά της Ευρωζώνης και τον Μάρτιο του 2016 από την πλευρά του ΔΝΤ-, είναι αναμενόμενο να χαλαρώσει η εποπτεία των δανειστών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να εξαρτήσουν τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους και ειδικά την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση των δανείων, από την υλοποίηση ορισμένων 'ορόσημων' από την πλευρά της Ελλάδας».
Με λίγα λόγια, μη διανοηθείτε να ανοίξετε σαμπάνιες μόλις φύγει η τρόικα. Ο έλεγχος θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου