Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Συνδέουν το χρέος με νέο δάνειο

Συνδέουν το χρέος με νέο δάνειο

Εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για την ανάγκη σύναψης ενός νέου Μνημονίου. Η αξιολόγηση από την τρόικα θα κρίνει το ύψος του νέου χρηματοδοτικού πακέτου που προετοιμάζουν για την Ελλάδα και θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις. Στρώνουν το έδαφος, καθώς ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίζονται ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: είτε σε αίτημα για παράταση του προγράμματος είτε για νέο πρόγραμμα βοήθειας. Απομένει, απλώς, η Ελλάδα, που θα πρέπει να το ζητήσει.
Είναι φανερό ότι οι δανειστές, λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, επιλέγουν να δείξουν το δρόμο προς ένα νέο Μνημόνιο. Θέλουν να φορτώσουν με νέα δάνεια τη χώρα και όχι να προχωρήσουν σε μια ρύθμιση για το χρέος, που θα το καταστήσει βιώσιμο.

Ωθούν την Ελλάδα να ζητήσει νέο δάνειο, καθώς έτσι θα συνεχίσουν οι δεσμεύσεις και ο ασφυκτικός κλοιός των ελέγχων για μεταρρυθμίσεις και περικοπές στο όνομα της σωτηρίας της χώρας. Και θα εξακολουθήσουν να την έχουν υπό στενή επιτήρηση.

Ολα δείχνουν ότι πλασάρουν μια νέα συμφωνία-πακέτο, που θα αφορά τόσο τη διαχείριση του χρέους όσο και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει να βαφτίσει το κρέας ψάρι.

Για «οδικό χάρτη εξόδου από τις δεσμεύσεις των μνημονίων» ετοιμάζονται να μιλήσουν, αποφεύγοντας να το χαρακτηρίσουν νέο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, θα συνδέεται με νέες υποσχέσεις για εκπλήρωση προαπαιτουμένων, που θα εξετάσει η τρόικα εντός του μήνα κατά την έλευσή της στην Αθήνα.

Τα «καυτά» ζητήματα παραμένουν: ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμοί και ρυθμίσεις οφειλών, για τα οποία η τρόικα εμφανίζεται να κρατά σκληρή στάση.

Προσβλέπει η κυβέρνηση σε μια διαπραγμάτευση, που θα λάβει «πράσινο» φως για φοροελαφρύνσεις, ώστε να δείξει ότι η οικονομία τίθεται και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης. Στο προφανές ερώτημα «με ποια ανταλλάγματα;», ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος, με το οποίο ως όχημα θα επιβληθεί στη χώρα νέο Μνημόνιο - όπως κι αν αυτό τελικώς επιλέξουν να το ονομάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου