Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στα ύψη τα spread, φούντο οι μετοχές

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Στα ύψη τα spread, φούντο οι μετοχές

Συνεχίζεται το ξεπούλημα των «επενδυτών»... που φεύγουν
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ
Ο πανικός στην αγορά συνεχίζεται στη σκιά των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων. Γκρεμίζεται το χρηματιστήριο την Τετάρτη, μετά τη χθεσινή «Μαύρη Τρίτη». Οι μετοχές βουλιάζουν σχεδόν 5,4% και τα επιτόκια των ομολόγων σκαρφαλώνουν στο απαγορευτικό για το δημόσιο δανεισμό του 7,5%. Η αγορά βρίσκεται κάτω από τα όρια των 900 μονάδων, σε νέα χαμηλά έτους και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013.


Ξένοι θεσμικοί ξεπουλούν όσο όσο, «πυροβολώντας» ξανά τις τράπεζεςO Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:00 διαμορφώνεται κάτω από τις 900 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 5,4%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,8%.

Στα ύψη κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αυτή του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 7,50% από 6,93% που έκλεισε χτες. Ως συνέπεια το spread του ελληνικού 10ετους με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται στις 669 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7% στον απόηχο του Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ο πανικός στην αγορά συνεχίζεται στη σκιά των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων. Σε μία συγκυρία που η επικεφαλής του ΔΝΤ προτρέπει για προληπτική χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, που οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά επιχειρεί την «έξοδο» στις αγορές και εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, η αγωνία επανέρχεται στην Αθήνα.

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο«Έξι μήνες μετά τη θεαματική αποκατάσταση της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το σκέφτονται διπλά» αναφέρει σε άρθρο του, στο οικονομικό ιστολόγιο “MoneyBeat” της αμερικανικής εφημερίδαςWallSreet Journal, ο δημοσιογράφος Τόμι Στάμπιγκτον.

Γεμάτες τρύπες από «κόκκινα» δάνεια παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας οι πιθανές κεφαλαιακές αδυναμίες παραμένουν παρά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τις κρατικές ενισχύσεις-μαμούθ που έχουν λάβει στη σκιά των μνημονίων, καθώς βαδίζουν προς τα stress test της ΕΚΤ με κομμένη την ανάσα για τους... σκελετούς που κρύβονται.

Το Bloomberg σημειώνει πως οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, φρέναρε απότομα στο δεύτερο μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων φέτος.


Εκτός από τον ευρω-Νότο και την ελληνική τραγωδία, το παγκόσμιο δράμα δεν κρύβεται, ούτε στην ευρωζώνη αντιμέτωπη με νέα κρίση χρέους. Στο κάδρο μπαίνουν Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.πό τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,32%), των Οικιακών Προϊόντων (+0,63%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,51%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειεκαταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-1,44%) και του Πετρελαίου (-0,39%).

Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 13 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αλουμύλ +5,36%, Παπουτσάνης +5,00%, Κλουκίνας- Λάππας +4,53% καιTrastor +2,56%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου -9,61%, Σωληνουργεία Κορίνθου -3,52%, Μοχλός -3,15% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,39%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου