Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Επιμένει στις "σκέψεις" για... "εθελοντική εργασία" το υπουργείο Παιδείας

Επικαλούμενο τα χιλιάδες κενά που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική - ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε κάθε αντεργατική διάταξη

Επιμένει στις "σκέψεις" για... "εθελοντική εργασία" το υπουργείο Παιδείας

Σε τεστ αντοχής υποβάλλει την εκπαιδευτική κοινότητα ο υπουργός Παιδείας με τα συνεχή πυροτεχνήματα που εξαπολύει και με τα οποία καταφέρνει να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα και ταυτοχρόνως να μετράει αντιδράσεις στις πρωτοφανείς θέσεις που διατυπώνει για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.



Έτσι, μετά τους δημόσιους υπαλλήλους με διδακτορικό που θα μπορούν να διδάσκουν στα πανεπιστήμια ως ωρομίσθιοι για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, θα έχουμε και αδιόριστους εκπαιδευτικούς που θα παρέχουν «αδάπανη» υπηρεσία, με δέλεαρ κάποια μόρια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό διορισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αριθμούν αρκετές χιλιάδες (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής αγωγής, των μουσικών σχολείων κ.ά.).

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές, ο υπουργός Παιδείας «τα μάζεψε» λέγοντας (στον Σκάι) ότι τα παραπάνω «είναι σκέψεις που ενδεχομένως μπορεί να μην περπατήσουν». Όλα αυτά τα λέει «στον δημόσιο λόγο» για να δείξει την αγωνία του και να μοιραστεί το πρόβλημα, διότι και αυτός αντιλαμβάνεται ότι «η έννοια του εθελοντή σε έναν χώρο αμειβόμενης εργασίας ηχεί παράδοξα» και «υπάρχει και αντίλογος».

Ωστόσο, επέμεινε ότι «είναι μία λύση», καθώς «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεπεράσει τα όριά του στην αναλογία ένα προς δέκα» και ο υπουργός δεν μπορεί να κάνει «ενδοκυβερνητικό συνδικαλισμό». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αν. Λοβέρδο τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για να υπάρξει επάρκεια και όχι πληρότητα, είναι 800-900, ενώ σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, συμπεριλαμβανομένων της ειδικής αγωγής και των μουσικών σχολείων, είναι περίπου 3.000.

Ανάλογες εξηγήσεις με τον υπουργό Παιδείας έδωσε και ο υφυπουργός, Α. Δερμεντζόπουλος, ο οποίος δήλωσε (στον Real FM) ότι «ο εθελοντισμός είναι μια σκέψη μέσα στην αγωνία μας. Δεν έχει τελεσιδικήσει. Μπορεί να μείνει στα επίπεδα αυτά, της απλής σκέψης».


Τ. Κουράκης: Μετατρέπουν την εργασία σε χόμπι

Το σκηνικό που διαμορφώνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα τελευταία 24ωρα ξεπερνά κάθε φαντασία, τονίζει ο Τ. Κουράκης, βουλευτής και συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση του υπουργού, τονίζει, δεν αποτελεί μόνο σκέψη, αλλά συγκεκριμένη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η μέχρι στιγμής μετατροπή της εργασίας σε απασχόληση οργανώνεται για να γίνει χόμπι.

Στους εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων ο υπουργός Παιδείας θέλει να προσθέσει άλλη μία, τη «νεκρή» ταχύτητα. Αυτή των απλήρωτων εκπαιδευτικών που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο. Είναι άγνωστο σε ποιους εκπαιδευτικούς αναφέρεται ο κ. Λοβέρδος. Ίσως σε κάποιους που θα σιτίζονται από το οικογενειακό τους εισόδημα, ενώ θα δουλεύουν χωρίς αμοιβή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι, στοχεύοντας πάντα στη μόνιμη εργασία για όλες και όλους, θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα και αν θεσμοθετήσει ο κ. Λοβέρδος.


ΚΚΕ: Πρόκληση

Πρόκληση και χλευασμό για τους χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τη λαϊκή οικογένεια χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας. Ο εθελοντισμός που προαναγγέλλει ο αρμόδιος Υπουργός είναι μέρος και συνέχεια της ίδιας πολιτικής που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια τη λειτουργία του σχολείου.


Γ. Μιχελάκης: Καινοφανής πρόταση

Καινοφανή χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργού Παιδείας μέχρι και ο Γ. Μιχελάκης, πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορείς να λες έλα να δουλέψεις τζάμπα. Δεν είναι λύση». Ωστόσο, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι θα άκουγε με ενδιαφέρον την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας.


Προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον υπουργό Παιδείας για τους προσβλητικούς και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας, Θ. Κοτσιφάκη. Η συστηματική τακτική της απαξίωσης θεσμών και εκπροσώπων δεν συνάδει με τη θέση του υπουργού Παιδείας, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση και συνιστά στον υπουργό, αντί να επιχειρεί να σπιλώνει ανθρώπους και θεσμούς, να φροντίσει ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και τουλάχιστον τα πιο στοιχειώδη για τη λειτουργία των σχολείων.

Ακραίο δείγμα έσχατης περιφρόνησης προς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις τις υβριστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ενάντια στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Αμετροέπεια, εμπάθεια, έλλειψη ψυχραιμίας και άγνοια δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουν το πρόσωπο στο οποίο αναθέτει η πολιτεία την ευθύνη της εκπαίδευσης της νέας γενιάς, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου