Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

«Κλειστό κλαμπ» θέλει το δημόσιο πανεπιστήμιο ο Φορτσάκης

Ακόμα και η ΔΑΠ κράτησε αποστάσεις από την ανακοίνωση Φορτσάκη

«Κλειστό κλαμπ» θέλει το δημόσιο πανεπιστήμιο ο Φορτσάκης

Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση και με σαφή πρόθεση να καταργήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει νέες λειτουργίες στα Πανεπιστήμια, για παράδειγμα τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων» για φοιτητικές δράσεις, όπως οι καταλήψεις.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Φοτστάκη, «οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επιμέρους σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων, που ορισμένοι προτείνουν και επιτήδεια επιβάλλουν.

»Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειριστεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα».

Όπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση προκάλεσε τη γενικευμένη αντίδραση των φοιτητικών παρατάξεων, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας. Οι αριστερές μιλούν για πλήγμα στις δημοκρατικές διαδικασίες εντός των ΑΕΙ, ενώ η ΔΑΠ μιλά για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για ένα κατοχυρωμένο φοιτητικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου