Ολοταχώς για ιστορικό διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ
Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έχουν ήδη προεξοφλήσει πως η διαφορά μεταξύ Brexit και Bremain θα κυμανθεί περίπου στις τέσσερις μονάδες.
Για ακόμη μια φορά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδειχαν μεταστροφή των Βρετανών προς την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος έδιναν προβάδισμα στο Bremain από τέσσερις έως και δέκα μονάδες.
Εξελίξεις στην κυβέρνηση
Στο στρατόπεδο του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένονται εξελίξεις, ενώ ήδη δημοσιογραφικές πληροφορίες στα βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, μέσα στη νύχτα, οι Εργατικοί, που ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έριξαν το φταίξιμο στους συντηρητικούς και ζήτησαν εκλογές.
«Ημέρα ανεξαρτησίας»
Από την πλευρά του, ο Νάιτζελ Φάρατζ, μόλις άρχισε να διαφαίνεται η νίκη του Brexit προέβη σε επίσημες δηλώσεις κάνοντας λόγο για «Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας».
Βλέποντας το Brexit να αποκτά σαφές προβάδισμα ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως».
Αναλυτικά:
Ας ξεφορτωθούμε τη σημαία, τον ύμνο, τις Βρυξέλλες και όλα αυτά που έχουν πάει στραβάΑς μείνει στην Ιστορία μας η 23η Ιουνίου ως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας μαςΠαλέψαμε κατά των πολυεθνικών, των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, των μεγάλων πολιτικών (παιχνιδιών), των ψεμάτων, της διαφθοράς και της εξαπάτησης.Και σήμερα η τιμιότητα, η ευπρέπεια και η πίστη στο έθνος νομίζω ότι θα νικήσουν.
Πικρός καφές στις Βρυξέλλες
Ξενύχτι και για την Κομισιόν, καθώς τα φώτα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμειναν ανοιχτά όλη τη νύχτα, ενώ νωρίς το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες
Σε αυτή θα παραστούν οι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Μαρκ Ρούτε.
Τι θα κάνει τώρα η Σκωτία;
Τα βλέμματα στρέφονται και στις υπόλοιπες χώρες που απαρτίζουν τη Μεγάλη Βρετανία. Η Σκοτία ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, οπότε, ενδεχομένως να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για δημοψήφισμα για αποχώρηση από τη Μ. Βρετανία.
Σε συνέντευξή της στον Guardian στις αρχές της εβδομάδας η ηγέτις της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζεον καθόρισε τα επόμενα βήματα:
«Εάν κερδίσει η ψήφος στην έξοδο... τότε θα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα πολύ γρήγορα για να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τη δική μας φωνή και στις σχέσεις μας με τη βρετανική κυβέρνηση και με την Ευρώπη.
»Αλλά και το μανιφέστο μας είναι πολύ σαφές ότι η Βουλή της Σκοτίας θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα άλλο δημοψήφισμα.
»Ακόμα και εάν δεν πάρουμε άμεσα την απόφαση... θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα εκείνα που θα αφήνει ανοιχτό αυτό ενδεχόμενο. Χρειάζεται χρόνος για να νομοθετήσει κανείς ένα δημοψήφισμα.
»Επομένως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό για τη Σκωτία για να προστατεύσουμε τη θέση μας».
Ζητάει δημοψήφισμα και το Σιν Φέιν
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εγείρουν ερωτήματα και για το μέλλον της Β. Ιρλανδίας μέσα στη Μεγάλη Βρετανία.
Το Σιν Φέιν ήδη ανακοίνωσε πως από τη στιγμή που η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες για να ψηφίσει ο λαός αποχώρηση ή παραμονή στη Μ. Βρετανία.
Αναλυτικά: Η βρετανική κυβέρνηση απεμπόλησε οποιαδήποτε εντολή να εκπροσωπεί τα οικονομική ή πολιτικά συμφέροντα του λαού τις Βορείου Ιρλανδίας.
Σοκ στις ασιατικές αγορές
Όπως ήταν αναμενόμενο οι ασιατικές αγορές άνοιξαν σε... κατάσταση σοκ με όλους τους δείκτες να κινούνται πτωτικά.
Σε ελεύθερη πτώση και η στερλίνα, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις νωρίς ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο κραχ στο χρηματιστήριο.
Πέντε πιθανά σενάρια μετά το Brexit
1. Παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον
Ακόμη και αν ο Κάμερον δήλωνε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «ό,τι κι αν συμβεί», «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Κένεθ Κλαρκ, βαρόνο των Τόρις.
Οι Τόρις θα κληθούν να ορίσουν διάδοχο. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως αυτονόητη επιλογή.
2. Διασπαστικές τάσεις από Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία μετά την ψηφοφορία του 2014.
Όσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα Brexit θα την απομόνωνε από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε., γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μια περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες.
3. Αβέβαιη έκβαση του πολύπλοκου διαζυγίου με την Ε.Ε.
Η χώρα θα ξεκινήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., διάρκειας το πολύ δύο ετών, για να καθοριστούν οι όροι πρόσβασης στην κοινή αγορά.
Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Πολλά σενάρια είναι πιθανά για τη συνέχεια. Παραμονή στην ενιαία αγορά, αμοιβαία επωφελής, αλλά με ποιους όρους;
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα που δεν θα τη χαϊδεύουμε».
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα Brexit θα αποτελούσε μόνιμη απειλή διάλυσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
4. Δύσκολη οικονομική μετάβαση και ύφεση
Το σοκ στις αγορές είναι ήδη μεγάλο. Όλα τα σενάρια των διεθνών και κυβερνητικών οικονομικών θεσμών είναι μαύρα για μία διετία.
Το City θα χάσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» του και πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και η αγγλική HSBC, έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
5. Σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής
Η μετανάστευση υπήρξε το κεντρικό θέμα της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit.
Έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του αιτούντος.
Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την Ε.Ε., που θα θέτει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών (και) προς (αλλά και από) το Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτε δεν θα εμποδίζει πλέον την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής Ευρωπαίων μεταναστών, κυρίως αυτών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου