Ο πόλεμος των off shore στη Βουλή
H διαφύλαξη του ηθικού πλεονεκτήματος αλλά και η, δεδηλωμένη πλέον, τακτική της οξείας πόλωσης οδηγούν σήμερα τον «πόλεμο» των off shore στη Βουλή -έναν πόλεμο, με εμφανή στοιχεία πολιτικής υποκρισίας και αμφιλεγόμενη ουσία.
Η κυβέρνηση, ενώπιον μιας μαινόμενης αντιπολίτευσης αλλά και ανοιχτών αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει πίσω την επίμαχη διάταξη για τις«υπουργικές» off shore και επιχειρεί ρελάνς: Αποσύρει την ρύθμιση που επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα να μετέχουν σε off shore εταιρίες οι οποίες έχουν την έδρα τους σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες και, αντ’ αυτής, καταθέτει σήμερα στη Βουλή νέα διάταξη με γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών ή συγγενών τους σε οποιαδήποτε εταιρία του εξωτερικού.
«Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος»
«Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος» είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές του Μαξίμου, καταλογίζοντας υποκρισία στην αντιπολίτευση και δείχνοντας το κλίμα που αναμένεται σήμερα στη Βουλή.
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις», προσθέτουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Είναι ένα μήνυμα το οποίο φωτογραφίζει ευθέως στελέχη της αντιπολίτευσης, που είτε τα ίδια, είτε μέλη των οικογενειών τους έχουν – γνωστές ή λιγότερο γνωστές – επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Η δε πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί την αντεπίθεση διαφύλαξης του ηθικού πλεονεκτήματος, το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα όχι μόνον από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά και από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ακόμη και υπουργούς, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος που χαρακτήρισε «πολιτικά ανήθικο» να έχει off shore εταιρίες οποιοσδήποτε πολιτικός.
Το «οφσάιντ» και η ουσία
Σημαντικό ρόλο, δε, στην απόσυρση της διάταξης έπαιξε και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με τον τίτλο «Οφσάιντ με τις off shore», το οποίο ανέφερε: «Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και εξωχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και φορολογικά συνεργάσιμους».
Επί της ουσίας της υπόθεσης, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η ρύθμιση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από προσπάθεια εναρμόνησης με τις συστάσεις της ομάδας κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) που ζητούσε βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη.
Όπως, δε, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος η προγενέστερη νομοθεσία δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρίας και ήταν ανεφάρμοστη – ως εκ τούτου, πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να προσδιορίσει τα όρια της απαγόρευσης ώστε να είναι εφαρμόσιμη.
ΝΔ: Μεθόδευση και ασυλία
Από την πλευρά της, πάντως, η Νέα Δημοκρατίαεπιμένει ότι η ρύθμιση ήταν στοχευμένη και μεθοδευμένη για να καλυφθούν πολιτικά πρόσωπα – είτε βουλευτές, είτε υπουργοί – που πιθανώς μετέχουν σε off shore εταιρίες.
Σύμφωνα, δε, με όσα υποστήριζαν χθες το βράδυ πηγές της Συγγρού, το γεγονός και μόνον ότι η ρύθμιση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ακόμη κι εάν αποσύρθηκε, σημαίνει ότι απαλάσσει και «τακτοποιεί» πολιτικά πρόσωπα με εκκρεμείς υποθέσεις. Και τούτο διότι, όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, με βάση το ελληνικό δίκαιο όσοι έχουν ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις δικαιούνται να κριθούν με βάση τον ευνοϊκότερο νόμο, έστω κι εάν αυτός είχε ισχύ μόνον μίας ημέρας.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται τώρα στη στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή επί της νέας, πιο προωθημένης διάταξης που απαγορεύει κάθε συμμετοχή πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρίες του εξωτερικού. Εψς αργά χθες το βράδυ, το μήνυμα από τη Συγγρού ήταν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάσσεται έως ότου δει την πλήρη και τελική διατύπωση της διάταξης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου