Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Τι πραγματικά ισχύει για τις «πριγκίπισσες» και τα «βασιλόπουλα» του Νίκου Φίλη

Τι πραγματικά ισχύει για τις «πριγκίπισσες» και τα «βασιλόπουλα» του Νίκου Φίλη
Μαθήματα δημοσιογραφικής προπαγάνδας παραδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες από τα γνωστά διαδικτυακά και τηλεοπτικά «κέντρα», στην πλειοψηφία τους με ασήμαντες αφορμές.
Για το πιο πρόσφατο «τσαλάκωμα» είδησης, αφορμή στάθηκε η δημοσίευση του «Παιδαγωγικού Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού», που αποτελεί τμήμα του πορίσματος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.
Ανάμεσα σε πολλές από τις προτάσεις του, περιλαμβάνεται και μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων:», και συνεχίζει επεξηγώντας περαιτέρω: «Διαφορετικό αλλά ίσο, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο


Προφανώς το γεγονός ότι οι λέξεις «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο», αναφέρονται ως επεξηγηματικό, περιγραφικό παράδειγμα ενός συλλογισμού περί ισοτιμίας που εκφράζεται μέσα από το παραπάνω σημείο, είναι εξαιρετικά δυσνόητο για ορισμένους.
Έτσι λοιπόν, η περιγραφή ενός τρόπου αντιμετώπισης των παιδιών με όρους ισοτιμίας, «μεταφράστηκε» από τα δημοσιογραφικά «πληκτρολόγια» ως «απαγόρευση», καταφέρνοντας, από τη μια να ανεβάσουν τα κλικς των ιστοσελίδων τους με πιασάρικους τίτλους, και από την άλλη προκαλέσουν εκ νέου θόρυβο γύρω από το όνομα του υπ. Παιδείας.
Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια δηλαδή.
Ας δούμε όμως, πώς κάποιοι «μεγάλοι» διαδικτυακοί τόποι αντιμετώπισαν το θέμα:
Αντ1: Απαγορεύονται οι «πριγκίπισσες» και τα «βασιλόπουλα»




Capital.gr: «Stop Φίλη σε «πριγκίπισσες» – «βασιλόπουλα»




Το Crashonline.gr, βάζει μάλιστα τη δήθεν απαγόρευση σε εισαγωγικά, σαν να ήταν δήλωση του Ν. Φίλη: ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο ΦΙΛΗΣ: «Μη λέτε πρίγκιπες και βασίλισσες τα παιδιά σας!»



Star.gr: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επί Φίλη η προσφώνηση των παιδιών σαν «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο»



Πρώτο Θέμα: Στα σχολεία του… Φίλη απαγορεύεται να λες τα παιδιά «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου