Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Αυτή είναι η αριστεία της Ν.Δ.;

Για χρήση πλαστού μεταπτυχιακού κατηγορείται ο γαλάζιος προϊστάμενος των ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων
Αυτή είναι η αριστεία της Ν.Δ.;
 Πέτρος Κατσάκος 
Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, οι εκπρόσωποι της παράταξης ΑΣΚ (Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση) ζήτησαν πριν λίγες ημέρες την παραίτηση του προέδρου του ΣΕΔΑ, τον οποίο κατηγόρησαν για υπηρεσιακά και μισθολογικά οφέλη μέσω αμφισβητούμενου μεταπτυχιακού διπλώματος.


Συγκεκριμένα, η ΑΣΚ στράφηκε κατά του Βασίλη Πολυμερόπουλου, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής και πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ στον Δήμο Αθηναίων, προέδρου του ΣΕΔΑ και της ΔΑΚΕ Δημοσίου αλλά και μέλους των Εκτελεστικών Επιτροπών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ, κατηγορώντας τον για χρήση πλαστού τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών. Ο πολυπράγμων Β. Πολυμερόπουλος, προϊστάμενος των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατέθεσε το 2006 στη Δ/νση Προσωπικού του Δήμου μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με θέμα “Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπτυσσόμενες χώρες” από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το “Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων - Β' Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet”, γεγονός που οδήγησε τόσο στην επαγγελματική όσο και στη μισθολογική του ανέλιξη εντός της υπηρεσίας.

Από τον Μάιο, Πάντειο και υπ. Παιδείας “έκοψαν” το γαλάζιο μεταπτυχιακό
Η αμφισβήτηση στο Master του προέδρου του ΣΕΔΑ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, όταν το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής διερεύνησης μετά από ανώνυμες καταγγελίες, ζήτησε από τον Δήμο της Αθήνας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούσαν στον τίτλο σπουδών του Β. Πολυμερόπουλου και όχι μόνο, μιας και γινόταν λόγος για μεγάλο αριθμό πλαστών πτυχίων εντός των υπηρεσιών του Δήμου. Παράλληλα με την κατάθεση των στοιχείων στο ΣΕΕΔΔ, ο Γ. Καμίνης ζήτησε τότε γνωμοδότηση για το μεταπτυχιακό του προϊστάμενου των ΚΕΠ, “προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία”, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην εσωτερική αλληλογραφία του δήμου με το υπουργείο Παιδείας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δύο μήνες αργότερα, οι απαντήσεις που έφτασαν στο γραφείο του κ. Καμίνη δικαίωναν τους καταγγέλλοντες και άφηναν έκθετο τόσο τον κ. Πολυμερόπουλο όσο και την περίφημη “αξιολόγηση Μητσοτάκη” του 2013, που δεν είχε εντοπίσει τίποτε το μεμπτό στα προσόντα του γαλάζιου αρχισυνδικαλιστή, που συνέχισε να αντιμετωπίζεται από την υπηρεσία του ως κάτοχος master. Στην απάντησή του προς τον Δήμο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών ήταν κατηγορηματικός. Όντας καθηγητής που διοργάνωσε το σεμινάριο που είχε παρακολουθήσει το στέλεχος της Ν.Δ., ο κ. Γρηγόρης Τσάλτας ξεκαθάριζε πως “το πιστοποιητικό παρακολούθησης του εν λόγω Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών δεν αποτελεί μεταπτυχιακό δίπλωμα σε επίπεδο masters”.

Ακόμη πιο ρητή ήταν η γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που εξηγούσε πως με βάση τον νόμο “οι μεταπτυχιακοί κύκλοι σπουδών που οργανώνονται από ΑΕΙ και οδηγούν σε χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών, δεν σχετίζονται με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οδηγούν στη χορήγηση μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης”.

Απειλεί με μηνύσεις ο Β. Πολυμερόπουλος

Παρ' ότι οι απαντήσεις που έλαβε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου της Αθήνας ήταν σαφείς και κατηγορηματικές ως προς την εγκυρότητα του “μεταπτυχιακού” του προϊσταμένου των ΚΕΠ, σε ουδεμία κίνηση έχει προχωρήσει εναντίον του μέχρι σήμερα ο κ. Καμίνης, αφήνοντας την υπόθεση να “σέρνεται” στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας και να αποτελεί αντικείμενο συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων, ακόμη και απειλών με μηνύσεις εις βάρος μελών του Δ.Σ. του ΣΕΔΑ. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Πολυμερόπουλου μετά την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ., με την οποία κατηγορεί τους εκπροσώπους της ΑΣΚ στο ΣΕΔΑ για “πόλεμο λάσπης και ασύστολων ψεμάτων” υποστηρίζοντας πως το θέμα του μεταπτυχιακού του τίτλου είναι απλώς “ένα διοικητικό πρόβλημα που αφορά την Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου και την Έδρα Jean Monnet”.

Γεγονός πάντως είναι πως ο κ. Πολυμερόπουλος παρακολούθησε το σεμινάριο “Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες” το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 (δύο και όχι τέσσερα εξάμηνα όπως είθισται για τα μεταπτυχιακά του Πάντειου), οπότε καταργήθηκε ο εν λόγω κύκλος σπουδών και σύμφωνα με τον καθηγητή Γρ. Τσάλτα, αντικαταστάθηκε από “αντίστοιχη θεματική ειδίκευση στο επίσημο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών το οποίο και απονέμει πλέον επίσημο τίτλο masters”. Σύμφωνα λοιπόν με τα χρονικά δεδομένα, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου αναβάθμισε τον συγκεκριμένο κύκλο σπουδών σε επίπεδο master έναν χρόνο μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου από τον κ. Πολυμερόπουλο, που αντί πειστικών απαντήσεων προς τις καταγγελίες και τις αρνητικές για το μεταπτυχιακό του γνωμοδοτήσεις, αρκείται στην επίκληση αόριστων και μη κατονομαζόμενων “διοικητικών προβλημάτων”.

Γι' αυτή την “αριστεία” μιλά ο Κυρ. Μητσοτάκης;

Οι βαριές καταγγελίες εις βάρος του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας έρχονται σε μια εποχή συνεχών επικλήσεων της περίφημης “αριστείας” αλλά και της επίδειξης πανεπιστημιακών τίτλων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του. Μόνο που ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ., όταν επικαλείται το τρίπτυχο “αυτονομία - αξιολόγηση - αριστεία” θα πρέπει να εξηγήσει πως ακριβώς αντιλαμβάνεται το σύνθημά του καθώς ως υπουργός της περιβόητης αξιολόγησης του 2013 δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε ένα πλαστό πτυχίο παρά έστειλε στη διαθεσιμότητα μόνο καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες και καθηγητές.

* Υπουργείο Παιδείας και Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν αναγνωρίζουν το πτυχίο που "διέφυγε" της αξιολόγησης Μητσοτάκη το 2013




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου