Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Στη Ζώνη της Σκουριάς

Στη Ζώνη της Σκουριάς

Του Στρατή Αγγελή
Στην πάλαι ποτέ ισχυρή Βιομηχανική ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, εκεί που εκατομμύρια εργαζόμενοι έβγαζαν καλά μεροκάματα, τώρα πολλά εργοστάσια είναι κλειστά. Οι διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα μετά το σκάσιμο της φούσκας το 2008 στα χέρια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους αποδείχθηκαν μπαλώματα. Όχι τόσο για τα μεγάλα αφεντικά και του τραπεζίτης της Wall Street, αλλά για πολλούς Αμερικανούς εργαζόμενους που έβλεπαν τους επίσημους δείκτες της ανεργίας για μεροκάματα και ζούσαν τις οικογένειες τους με κουπόνια.

Και ήρθε η ώρα της εκδίκησης. Μιας εκδίκησης εν μέρει τυφλής, παρ’ όλα αυτά με στόχευση. Ο στόχος ήταν η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος και ισχυρό σύμβολο του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Η Κλίντον πλήρωσε τα σπασμένα της φιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα χωρίς να διαθέτει την προσωπική ακτινοβολία που τον προστάτευε κατά την επανεκλογή του στις προηγούμενες εκλογές.

Η Ζώνη της Σκουριάς αρχίζει δυτικά της Νέας Υόρκης και εκτείνεται νότια των Μεγάλων Λιμνών, στις πολιτείες Πενσυλβάνια, Δυτική Βιρτζίνια, Οχάιο, Ιντιάνα, Ιλινόι, Αϊόβα και Γουισκόνσιν. Είναι εκεί που υπέστη μεγάλες απώλειες το Δημοκρατικό Κόμμα, εκεί όπου γκρεμίστηκαν οι ελπίδες της Κλίντον να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στη Φλόριντα και στη Βόρεια Καρολίνα, εκεί που το λαϊκίστικό ακροδεξιό κήρυγμα του Ντόναλτ Τραμπ βρήκε πρόσφορο έδαφος, μεγάλωσε και θέριεψε. Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, υποσχέθηκε ότι θα ξανακάνει μεγάλη την Αμερική και έπεισε.

Η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά με τα κουστούμια γιορτάζει. Στη Γαλλία , τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία οι ξενόφοβοι και οι υπέρμαχοι του «νόμου και της τάξης» ανοίγουν φτερά και περιμένουν τον ούριο άνεμο από τις ΗΠΑ για να σκαρφαλώσουν στην εξουσία. Στη Βρετανία, ο πρωτεργάτης του Brexit καμαρώνει ότι εκείνος έδωσε τη σκυτάλη στον Τραμπ για να κάνει πράξη τη συνταγή Brexit x 5. Οι αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η προσφυγική κρίση είναι η ευρωπαϊκή ζώνη της Σκουριάς, που απλώνεται από την Ισπανία μέχρι την Ουγγαρία και από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. 

Πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου