Η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τη δικαιολογία ότι έχει δική της πρόταση.
Η αποθέωση του καιροσκοπισμού
Ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι η Ν.Δ. αντιμετώπιζε εσωτερικό πρόβλημα για τη στάση που έπρεπε να κρατήσει απέναντι στο νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Το ακροδεξιό κομμάτι της παράταξης, με τους Γεωργιάδη, Βορίδη κ.ά., ήταν αναφανδόν κατά. Σε αντίθεση με τους φιλελεύθερους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο αρχηγός του κόμματος, οι οποίοι ήταν υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου, κάτι το οποίο δηλώθηκε ως θέση του κόμματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και εσωκομματικές ζυμώσεις, η Ν.Δ. έλυσε χθες τον... γόρδιο δεσμό. Χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιπόλαιη, κατέθεσε δική της πρόταση νόμου, η οποία ουσιαστικά δεν πάει πολύ μακριά από το σημερινό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Πρόκειται για πολιτική υπόκλιση στο πιο παλαιοκομματικό, ακροδεξιό τμήμα της παράταξης, που συντάσσεται με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, χαϊδεύει τα αυτιά του αναχρονισμού και θεσμών που κατά κανόνα τον εκφράζουν.
Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να τραβήξει θαρραλέα μπροστά και να είναι συνεπής προς τις απόψεις του, τις οποίες κατά καιρούς έχει εκφράσει δημόσια, δίνοντας τη δυνατότητα στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, προτίμησε την άτακτη υποχώρηση. Πιο σπουδαίο γι’ αυτόν ήταν να εμφανίσει μια επίπλαστη ενότητα της παράταξης.
Η μέθοδος για να το πετύχει ήταν η κατάθεση ξεχωριστής πρότασης νόμου. Ετσι, όλη η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τη δικαιολογία ότι έχει δική της πρόταση. Πρόκειται για «κόλπο» με κοντά ποδάρια, αλλά και για κοροϊδία των ανθρώπων –όσοι και αν είναι– στην κοινωνία που με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποκτούν τη δυνατότητα να βγουν από το περιθώριο.
Η Ν.Δ. θέλει να λέγεται φιλελεύθερη παράταξη. Αλλά, αν ήταν συνεπής στις φιλελεύθερες αρχές, θα γνώριζε πως η αναγνώριση των δικαιωμάτων σε ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες δεν υπόκειται στην αρχή της πλειοψηφίας και συνεπώς δεν μπορεί να λύνεται στα κόμματα με πλειοψηφίες, δυναμικές μειοψηφίες, συμψηφισμούς και τεχνητές ομοφωνίες. Οταν, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει με αυτούς τους όρους σήμερα τα δικαιώματα, τι θα κάνει αύριο, αν γίνει κυβέρνηση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου