Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε:ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΣΔΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ - ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΣΔΕ 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.), που εκπροσωπεί τους συμβασιούχους των ΣΔΕ, έχει στείλει επανειλημμένα επιστολές και δελτία τύπου για όλα τα προβλήματα τους. Δυστυχώς, και η φετινή σχολική χρονιά είναι γεμάτη με προβλήματα που πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι δεν είναι καινούργια. Πιο συγκεκριμένα:

1. Όσοι εργάστηκαν στην προηγούμενη σχολική χρονιά παραμένουν απλήρωτοι επί 8 μήνες. Σε επανειλημμένες τηλεφωνικές μας επικοινωνίες μας με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το ΥΠΕΠΘ έχουμε γίνει δέκτες διαφόρων δικαιολογιών για αυτή την απαράδεκτη πολύμηνη καθυστέρηση. Πλέον, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ στην Επιθεώρηση Εργασίας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να πληρωθούμε άμεσα, δηλαδή εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Φεβρουαρίου.
2. Οι συμβάσεις εργασίας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς δεν έχουν ακόμα αποσταλεί υπογεγραμμένες από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ δεν έχουν έρθει οι συμβάσεις και δεν έχουν γίνει πληρωμές για την τρέχουσα σχολική χρονιά, παρόλο που οι πρώτοι ωρομίσθιοι παρουσιάστηκαν μέσα Δεκεμβρίου στα σχολεία τους. Δεν πρόκειται για καινούργιο πρόβλημα, αλλά για επαναλαμβανόμενη παρανομία. Είναι πραγματικά τόσο δύσκολο για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να τηρήσει την αυτονόητη υποχρέωση του να στέλνει τις συμβάσεις εργασίας από την πρώτη μέρα πρόσληψης και να πληρώνει έγκαιρα τους συμβασιούχους των ΣΔΕ, όπως γίνεται με τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-και σε αυτή την περίπτωση-επίλυση του θέματος μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου.
3. Κάθε σχολική χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης στις προσλήψεις των συμβασιούχων. Οι σύμβουλοι μάλιστα προσλαμβάνονται με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με τους ωρομίσθιους καθηγητές, και πάντοτε λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στην φετινή σχολική χρονιά φθάσαμε ήδη στον Φεβρουάριο και η διαδικασία πρόσληψης των συμβούλων μόλις τώρα ξεκίνησε, ενώ εκκρεμεί και η πρόσληψη πολλών ωρομίσθιων καθηγητών. Αυτό έχει ως συνέπεια τα ΣΔΕ να στερούνται των υπηρεσιών των συμβούλων, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη λειτουργία σχολείων αφού οι μαθητές τους προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενώ σε πολλά ΣΔΕ δεν διδάσκονται όλοι οι γραμματισμοί. Η καθυστέρηση αυτή είναι πολύ σοβαρή και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Υπουργείο Παιδείας, που έχει την εποπτεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σε αυτούς θα θέλαμε να θέσουμε το παρακάτω ερώτημα:

Στην περίπτωση των Συμβούλων δεν υπάρχουν αντίστοιχοι αποσπασμένοι στα ΣΔΕ, οπότε δεν χρειάζεται να περιμένετε για να διαπιστώσετε πρώτα την ύπαρξη των σχετικών κενών. Επομένως είναι γνωστός εκ των προτέρων ο ακριβής αριθμός Συμβούλων Ψυχολόγων και Συμβούλων Σταδιοδρομίας που πρέπει να προσληφθούν. Για ποιο λόγο λοιπόν παρατηρείται αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση στις προσλήψεις τα τελευταία χρόνια; Έχετε κάποια επαρκή αιτιολόγηση;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση πρόσληψη των συμβούλων και των υπολοίπων ωρομισθίων καθηγητών, ώστε τα ΣΔΕ να λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά.
Οι σύμβουλοι και οι ωρομίσθιοι καθηγητές στα ΣΔΕ δεν είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας στους οποίους μπορείτε να φέρεστε όπως θέλετε. Αυτά που απαιτούμε είναι τα απολύτως αυτονόητα και ήρθε η ώρα να τηρήσετε άμεσα τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σας.
Θεσσαλονίκη, 01.02.2018
Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.

(blog: passde.blogspot.com - e-mail: passde2016@gmail.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου