Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Η Θεσσαλονίκη θα πει «όχι» στον εθνικισμό και στο μίσος

Η Θεσσαλονίκη θα πει «όχι» στον εθνικισμό και στο μίσος
Πλήκα Μαρούλα
Με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή - Με σαφώς ακροδεξιό στίγμα η ανακοίνωση των διοργανωτών της αντισυγκέντρωσης: "Ε, ναι λοιπόν, η πόλη μάς ανήκει και κουμάντο στη Θεσσαλονίκη πλέον κάνουν οι Έλληνες πατριώτες", "Εσείς 'γουστάρετε' πιο πολύ με Κούβα, Σοβιετική Ένωση, Τσε Γκεβάρες και... ερεθίζεστε στη θέα του ξενόφερτου σφυροδρέπανου και της κόκκινης σημαίας!"

Θεσσαλονίκη: Δεν κρύβουν τα ακροδεξιά, μισαλλόδοξα χαρακτηριστικά τους όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν το «κίνημα Κίτρινα Γιλέκα» για τη Μακεδονία και καλούν σε αντισυγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, την Παρασκευή, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλά σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα «Ναι στη Μακεδονία της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης - Όχι στο μίσος και τον εθνικισμό».


Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι η συγκέντρωση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στους ακροδεξιούς κύκλους που διοργανώνουν την αντισυγκέντρωση, αλλά και σε όσους με τη στάση τους δεν σηκώνουν τείχη στη φασιστική βία, στην πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Τονίζουν ότι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, δεν θα επιτρέψουν να επιστρέψει η πόλη στο όχι και τόσο μακρινό «σκοτεινό» της παρελθόν, που την απομόνωσε από τη βαλκανική ενδοχώρα και ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει και θα παραμείνει δημοκρατική και ανοιχτή, πόλη της ελεύθερης έκφρασης, που σέβεται το πολυπολιτισμικό της παρελθόν, πόλη της κοινωνικής αλληλεγγύης, πόλη - πύλη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αντισυγκέντρωση με φασιστικό στίγμα

Στο μεταξύ, οι διοργανωτές της αντισυγκέντρωσης, με νέα τους ανακοίνωση και με φρασεολογία, συντακτικό και ορθογραφία που θυμίζει έντονα Χρυσή Αυγή, δηλώνουν ουσιαστικά ότι η πόλη τούς ανήκει και στρέφονται κατά ιδεολογικών αντιπάλων, αριστερών, κομμουνιστών, προσφύγων και ομοφυλοφίλων, κάνοντας σαφές το ακροδεξιό και ρατσιστικό πολιτικό στίγμα της συγκέντρωσής τους...

Απαντώντας στην προχθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Όσο για το σε ποιον ανήκει η πόλη και ποιος κάνει κουμάντο εδώ;;;... Αργήσατε αλλά το καταλάβετε! Ε, ναι λοιπόν, η πόλη μάς ανήκει και κουμάντο στη Θεσσαλονίκη πλέον κάνουν οι Έλληνες πατριώτες!!! Και ξέρετε γιατί;;;;;... Γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε η Θεσσαλονίκη!!! ΕΜΕΙΣ είμαστε η Μακεδονία!!! Εμείς είμαστε η Ελλάδα!!! ΕΜΕΙΣ ανατριχιάζουμε με τη γαλανόλευκη! ΕΜΕΙΣ έχουμε πλέον τη συντριπτική λαϊκή απήχηση στην κοινωνία!!!... Εσείς έχετε ξεμείνει με έναν κομματικό στρατό όπου κι αυτός ακόμα είναι ξενερωμένος με την πάρτη σας! Εσείς 'γουστάρετε' πιο πολύ με Κούβα, Σοβιετική Ένωση, Τσε Γκεβάρες και... ερεθίζεστε στη θέα του ξενόφερτου σφυροδρέπανου και της κόκκινης σημαίας! Καταλάβατε ποια είναι η διαφορά μας; Σας γνωρίζουμε πλέον καλά...».

Σε άλλο σημείο σχολιάζουν τα εξής διαφωτιστικά για το ιδεολογικό τους υπόβαθρο. «Συριζαίοι! Καλό θα είναι από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιήτε τους όρους 'πρόοδος' και 'δημοκρατία' γιατί ξεφτιλίζετε αυτές τις τόσο ιερές λέξεις... Εσείς ουδεμία σχέση έχετε ούτε με την πρόοδο ούτε με τη δημοκρατία!... Γιατί πρόοδος δεν είναι ούτε το να νομιμοποιήσουμε την κάνναβη, ούτε τα gay parade, ούτε το να γεμίσουμε την Ελλάδα με λαθρομετανάστες... Η πραγματική πρόοδος είναι κυρίως στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας αλλά και στο να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα...».

Αποστάσεις Φορτσάκη από τη μισαλλοδοξία

Η Ν.Δ. και συνοδοιπόροι της, μέχρι στιγμής, αποφεύγουν συστηματικά να καταγγείλουν το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο τέτοιων συγκεντρώσεων. Ωστόσο κάποια στελέχη τους προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις. «Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα στη χώρα μας να μπούμε σε μια κατάσταση νέας αντιπαράθεσης στους δρόμους και να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το 2008», σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, όταν ρωτήθηκε για το κάλεσμα συγκέντρωσης με κίτρινα γιλέκα στον Λευκό Πύργο για το «Μακεδονικό». Απέφυγε ωστόσο να εντάξει τους διοργανωτές της «αντισυγκέντρωσης» στην Ακροδεξιά, όταν ρωτήθηκε για το πολιτικό τους στίγμα, αλλά συμπλήρωσε ότι «μπορεί να παρεισφρήσουν και ακροδεξιά στοιχεία (σ.σ.: στην αντισυγκέντρωση), δεν μπορώ να το γνωρίζω, δυστυχώς αυτό συμβαίνει τακτικά στις μεγάλες συγκεντρώσεις, είτε ακροδεξιοί είτε ακροαριστεροί τις καπελώνουν, δημιουργούν επεισόδια και τραβάνε πάνω τους την προσοχή. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που διαμαρτύρονται, χωρίς να είναι της Άκρας Δεξιάς και της Άκρας Αριστεράς».

Στ. Γιαννακίδης: Να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν όσον αφορά και το περιεχόμενο των αιτημάτων ή των συνθημάτων που ακούγονται και πολλές φορές βάλλουν και κατά της δημοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό. «Είχαμε και στη Βουλή παλαιότερα την τοποθέτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που ουσιαστικά καλούσαν σε πραξικόπημα. Το να διαδηλώνει ο κόσμος είναι θεμιτό, από εκεί και πέρα όμως, το περιεχόμενο, το πολιτικό πλαίσιο και με ποια προτάγματα και αιτήματα ο καθένας διαδηλώνει έχουν προφανώς τη σημασία τους και είναι αναγκαία η τοποθέτηση δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι σε ακραίες φωνές, που στόχο έχουν τη διατάραξη και της εσωτερικής κοινωνικής συνοχής, αλλά και την όξυνση των σχέσεων της χώρας με γειτονικές χώρες», επισήμανε.

Μ. Λαμτζίδης: Στοχοποιούν το πνεύμα της ειρήνης

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης, που ακροδεξιές και φασιστικές ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν ανάρτησή του με το κείμενο της «Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης» που υπέγραψε η πρωτοβουλία «Δικηγόροι για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συνεννόηση στα Βαλκάνια» και την παρουσίασαν ως κάλεσμα στη βουλγαρική και σλαβομακεδονική γλώσσα στη συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας χθες στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι, «πέρα από το όριο της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, έχουμε και συκοφαντικά στοιχεία στα σχόλια που έχουν αναπτυχθεί». Επισήμανε πως, πέρα από τα υβριστικά σχόλια που εμφανίστηκαν στον λογαριασμό του στο Facebook, το πιο ανησυχητικό είναι ότι «στόχος των σχολίων ήταν το πνεύμα για τη ειρήνη και τη δημοκρατία στα Βαλκάνια που καλλιεργεί η ομάδα των δικηγόρων, καθώς το ύφος που χρησιμοποιούν για τις άλλες γλώσσες είναι περιφρονητικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου