Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Σάμος: Δυο κόσμοι χωριστά

Σάμος: Δυο κόσμοι χωριστά

Βαϊνανίδη Χρύσα
Ξενοφοβικές κραυγές ακούστηκαν από μερίδα γονέων κατά τη συνεδρίαση του Συλλόγου και Κηδεμόνων της Σάμου
Ανάχωμα οι εκπαιδευτικοί στην ξενοφοβική ρητορική γονέων κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία

Δεν θα επιτρέψω σε κανένα προσφυγόπουλο να καθίσει στην καρέκλα που ακουμπάει το φουστάνι της η κόρη μου”. Αυτό διεμήνυσε γονέας κατά τη διάρκεια της έντασης και του ορυμαγδού που προκλήθηκαν σε συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Σάμου, όταν εκπαιδευτικοί του νησιού “τόλμησαν” να υποστηρίξουν το αυτονόητο: ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, καταγωγής ή θρησκείας, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλούσε σε συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα με αντικείμενο να συζητηθούν... «μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων».

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ Σάμου με στόχο να συζητήσουν μαζί με τους γονείς, να ακούσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους ενόψει της λειτουργίας των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για τάξεις υποδοχής στο 3ο Δημοτικό Σάμου και στο Άνω Βαθύ, τα οποία θα υποδεχθούν λιγότερα από είκοσι προσφυγόπουλα.

“Κάτσε κάτω ρε”

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εκπαιδευτικός Φώτης Μαντζώρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, επιχείρησε να αναγνώσει τη θέση του Συλλόγου για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, την ώρα που ο εκπαιδευτικός παίρνει τον λόγο, ένας άνδρας τρέχει κατά πάνω του προσπαθώντας να τον χτυπήσει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο άνδρας αυτός δεν είναι γονέας (!) και είναι γνωστός στο νησί για τις ακροδεξιές απόψεις και δράσεις του.

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ, καταδικάζοντας την επίθεση και εκφράζοντας τη συμπαράστασή της σε όλους τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για την ένταξη και μόρφωση όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο χωρίς διακρίσεις.

"Να τους πάρετε σπίτι σας"

Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς αντιμετωπίστηκε και μια νηπιαγωγός από τη Δυτική Σάμο, η οποία προέτρεψε τους γονείς να δουν με ψυχραιμία τα πράγματα, καθώς, όπως υπογράμμισε, οι άνθρωποι αυτοί, θύματα του πολέμου, θα πρέπει να αγκαλιαστούν από τις τοπικές κοινωνίες και «να μάθουμε όλοι να ζούμε αρμονικά μαζί τους».

Οργισμένοι γονείς φώναζαν στους εκπαιδευτικούς να κάτσουν κάτω, κατηγορώντας τους ότι ήρθαν απρόσκλητοι στη συνεδρίαση και ότι αν το επιθυμούν, “να πάρουν τους πρόσφυγες σπίτι τους”. Ακολουθώντας το ντροπιαστικό παράδειγμα γονέων στη Χίο, στην αίθουσα κυκλοφορούσε ένα χαρτί υπογραφών το οποίο καλούσε τους γονείς να ταχθούν κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Τελικά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ωστόσο κατατέθηκαν δύο προτάσεις προς συζήτηση στους τοπικούς συλλόγους: η πρώτη αφορούσε τη δημιουργία ΔΥΕΠ εκτός σχολικών μονάδων και η δεύτερη εντός των σχολείων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Μπλόκαραν τη μεταφορά προσφυγόπουλων

Δυστυχώς, μερίδα γονέων φαίνεται ότι χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να σαμποτάρει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Σύμφωνα με καταγγελίες, γονείς μπλόκαραν με παρέμβασή τους στην Περιφερειακή Ενότητα της Σάμου τον διαγωνισμό για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην κατατεθεί καμία από τρεις προσφορές που ήταν γνωστό -μέχρι τότε- ότι θα γίνουν και ο διαγωνισμός κατέστη άγονος.

Μόρφωση για όλους

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η μόρφωση πρέπει να παρέχεται μέσα στους σχολικούς χώρους, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις” δηλώνει στην “Α” η Πένη Δεμερτζή, εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου. Η Π. Δεμερτζή ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και διάβασε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού όπως διατυπώθηκε το 1959 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τη Δευτέρα υποδεχόμαστε για πρώτη ημέρα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, την τοπική κοινωνία για ένα κοινό καλωσόρισμα. Την ημέρα εκείνη η ΕΛΜΕ Σάμου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου θα μοιράσουμε και σχολικό υλικό στα παιδιά, όπως τετράδια και μολύβια” προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου