Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Ξεπλένοντας τον φασισμό

Ξεπλένοντας τον φασισμό

O Mατέο Σαλβίνι δεν είναι ο πρώτος που προσπαθεί να μποϊκοτάρει τους εορτασμούς για την ήττα του φασισμού και η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα, όπου κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία.Ο ισχυρός άνδρας της ακροδεξιιάς Λέγκας του Βορρά απέφυγε να συμμετάσχει στη μεγάλη δημοκρατική πορεία της επετείου και υποβάθμισε επιδεικτικά τη σημασία της. Όταν η διαφθορά χτυπά την πόρτα των υπουργών του στον κυβερνητικό συνασπισμό, η ακροδεξιά ατζέντα είναι πάντα μια ασφαλής διαφυγή.


Καθώς η ήττα του ναζισμού και του φασισμού βρίσκονται στον πυρήνα της μεταπολεμικής δημοκρατικής Ευρώπης, είναι επόμενο οι φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις να επιχειρούν να μεταστρέψουν ακόμη και αυτή την ιστορική πραγματικότητα. Εξάλλου η συνωμοσιολογία, η διαστρέβλωση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός υπήρξαν πάντα στη βάση του ακροδεξιού αφηγήματος.

Πέρα από την εκλογική επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων, που εκμεταλλεύονται τον ευρωσκεπτικισμό και τα νεοφιλελεύθερα οικονομικά αδιέξοδα, ο συντηρητικός χώρος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς, παρέχει πολιτική κάλυψη στις απόπειρες εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού, προκειμένου να αποφύγει τον κλονισμό της κυρίαρχης ιδεολογίας,ανοίγοντας δρόμους στην ακροδεξιά.

Αντίστοιχη είναι η ενόχληση αρκετών υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ελλάδα σε κάθε εορτασμό που νοηματοδοτεί τη μάχη ενάντια στο φασισμό. Εκεί εδράζεται άλλωστε και η δαιμονοποίηση της λεγόμενης «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς», μια εξίσου συνωμοσιολογική θεωρία που έχουν εφεύρει τα ακροδεξιά στελέχη της ΝΔ, αμφισβητώντας τον αυτονόητο δημοκρατικό προσανατολισμό του πολιτικού συστήματος μετά τη μεταπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν στη ΝΔ από το ΛΑΟΣ (Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης, Βελόπουλος) στα ταραγμένα χρόνια που η Χ.Α. δρούσε ανενόχλητη και ο Σαμαράς διατύπωνε τις θεωρίες «των δύο άκρων».

Τα φαντάσματα του παρελθόντος έχουν απελευθερωθεί σε διάφορες χώρες. Η στάση του Σαλβίνι δεν προκαλεί έκπληξη, όπως και το αντίστοιχο κομμουνιστοφοβικό παραλήρημα του Άδωνι Γεωργιάδη. Το προοδευτικό μέτωπο καλείται να σταθεί ενάντια σε όσους οδηγούν την Ευρώπη στη διάλυση επαναφέροντας τους εφιάλτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου