Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Many stories, one heart

Many stories, one heart
Γιάννης Μπουτάρης
Πολλά είναι τα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης. Πολλά τα δεδοµένα της. Τόποι, θεσµοί, µνηµεία, λιµάνι, θάλασσα, εµπορικοί δρόµοι, βυζαντινοί ναοί, συνύπαρξη εθνοτήτων, ίχνη πολιτισµών. Ένα ψηφιδωτό από ιστορίες, πολύχρωµο, λαµπερό. Τo µεγαλείο της πολύχρονης διαδροµής της και η αδιάκοπη κίνηση του λιµανιού.
Η πόλη του Ιωάννου, του Πεντζίκη, της συλλογής Κωστάκη, της συλλογής Ιόλα, του Αγγελόπουλου, του Παπάζογλου, του Τσιτσάνη, του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου. Τα ∆ηµήτρια, η ∆ιεθνής Έκθεση, µουσικά πρωινά στο ∆ηµαρχείο, η ΚΟΘ στην πλατεία Αριστοτέλους, γαστρονοµία και διάσηµο street food, όσα ζήσαµε και ζούµε, η καθηµερινότητά µας αλλά και ο µύθος µας, ο µύθος που ανακυκλώνουµε, οι αντιθέσεις και οι εµµονές µας. Αυτό το τελευταίο, που συνοψίζεται εντέλει στο σύνδροµο της συµβασιλεύουσας, της συµπρωτεύουσας κ.λπ.,κ.λπ.

Οφείλουµε να κάνουµε πολλά, να ανατρέψουµε παγιωµένες αντιλήψεις, να αντιµετωπίσουµε δυσχέρειες. ∆εν το παρακάµπτω. Αλλά, αλλάζουµε και αντίληψη, αποκτούµε συλλογική συνείδηση, συµµετέχουµε και καθορίζουµε το περιβάλλον µας µε τις επιλογές και τη δράση µας. Ο πολιτισµός της γειτονιάς. Το πρόγραµµα Αγαπάω την πόλη µου, υιοθετώ τη γειτονιά µου. Μια ποιότητα ζωής καθηµερινή. Σεβασµός στο δηµόσιο χώρο, εθελοντισµός και προσφορά. Αν πραγµατικά θέλουµε να απαλλαγούµε από τα σύνδροµα και να αποκτήσουµε αυτόνοµη και ανεξάρτητη προσωπικότητα.
Αναστοχαζόµαστε, αφοµοιώνουµε, ενσωµατώνουµε τις αξίες και το παρελθόν µας στο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, σε µια πόλη φιλική στους κατοίκους και ελκυστική για τους επισκέπτες. Και µόνο µερικές κοµβικές επιλογές µπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης. Η µετεξέλιξη και µεταµόρφωση της ∆ιεθνούς Έκθεσης, του 424 ΓΝ του ΓΣΣ, θα απελευθερώσει πολύτιµο δηµόσιο χώρο, θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία της πόλης, η συγχώνευση και η συνεργασία των µουσείων σύγχρονης τέχνης, θα ενισχύσει διεθνώς το σύγχρονο προφίλ της πόλης. Παράκτια αστική συγκοινωνία. Πεζοδροµήσεις και φιλικό στον πεζό αστικό τοπίο. ∆ιαχείριση της κυκλοφορίας του ΙΧ µε άλλη αντίληψη. Και άλλα, σηµαντικά αλλά πιο µικρά και άµεσα: ιστορικές διαδροµές και περίπατοι στην πόλη, δείκτες µνήµης, ο βυζαντινός, o οθωµανικός και ο εβραϊκός περίπατος, τα ίχνη των πολιτισµών σε νέες εικόνες, θα αναδείξουν τη φυσιογνωµία και θα φωτίσουν τη διαχρονική διαδροµή της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ξαναγίνεται πολυπολιτισµική, επανέρχεται στα παλιά της βιώµατα, οµολογουµένως µε έναν άλλο τρόπο, αλλά δεν έχουµε το περιθώριο να εθελοτυφλούµε. Η συµβίωση των πολιτισµών έρχεται από το παρελθόν µας και θα καθορίσει και το µέλλον µας.
Many stories, one heart, το brand και το tagline της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκαν φέτος, εργαλεία στην προβολή της Θεσσαλονίκης, προς τα έξω αλλά και προς τα µέσα. Εξωστρέφεια και µια πόλη σύγχρονη και δυναµική. Επισκέπτες που γίνονται πρεσβευτές µιας πόλης που επιµένει και δηµιουργεί. Το µέλλον της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στις συνεργασίες και στην ανάδειξη των δηµιουργικών δυνάµεων. Εναρµονίζουµε τις δυνάµεις µας, ακούµε και δίνουµε βήµα στις νεανικές φωνές. Το ανθρώπινο δυναµικό, η επιστηµονική και η επιχειρηµατική κοινότητα, οι καλλιτεχνικές δυνάµεις, όλοι οι παράγοντες της πόλης µπορούν και πρέπει να συµµετέχουν, να συνεισφέρουν στη διαµόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, στο παρόν και στο µέλλον της. Ο ∆ήµος στηρίζει, εµπνέει, παρακινεί όλους αυτούς που ζουν σ’ αυτήν την πόλη για να την βάλουµε στο χάρτη µαζί.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο #184 της Parallaxi
* H φωτογραφία είναι της Ελένης Βράκα της Stereosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου