«Συνάδελφε, στάσου όρθιος» είναι οι λέξεις που κυλάνε από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που αποφάσισαν να δώσουν δυναμικά τη μάχη της ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής στην Παιδεία. Μιας πολιτικής που θέλει φτωχούς δάσκαλους να διδάσκουν παιδιά φτωχών και ανέργων. «Πώς θα μπούμε στην τάξη, όταν ξέρουμε πως 15.000 μαθητές μας πετάχτηκαν έξω από τα σχολεία τους ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν βίαια ειδικότητα; 


Όταν ξέρουμε πως χιλιάδες μαθητές θα εγκαταλείψουν έστω κι αυτό το κουτσουρεμένο, πληγωμένο και λειψό σχολείο, για να οδηγηθούν στη μερική κατάρτιση και τη μαθητεία; Όταν ξέρουμε ότι θα σπρωχτούν σε ένα μέλλον απλήρωτης παιδικής εργασίας, εκεί όπου το μόνο τους μορφωτικό εφόδιο θα είναι η υποταγή στον εργοδότη και η προετοιμασία τους για να γίνουν οι σύγχρονοι δούλοι του 21ου αιώνα;» Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης περιγράφει το πλαίσιο των κινητοποιήσεων στην περιοχή της. Η Μαρία Λουκοπούλου αφήνει στην άκρη τα εντυπωσιακά ποσοστά συμμετοχής και αγγίζει το πιο ευαίσθητο σημείο της απεργίας. «Βρεθήκαμε ξανά, μετά από χρόνια, ο ένας δίπλα στον άλλον στις συνελεύσεις και στους δρόμους» λέει η πρόεδρος της ακριτικής ΕΛΜΕ και συμπληρώνει «το αγκάλιασμα του αγώνα μας από μαθητές και γονείς που προβληματισμένοι βρέθηκαν πλάι μας όλες αυτές τις μέρες του αγώνα».
Από την άλλη άκρη της Ελλάδας, ο Αντώνης Ναξάκης περιγράφει την πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων της ΕΛΜΕ Χανίων. «Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των Χανίων, αλλά και όλης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή τους στην απεργία σε ποσοστά που έφτασαν μέχρι το 100%, έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και στα ντόμπερμαν της ενημέρωσης» τονίζει ο εκπαιδευτικός και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ από την Κρήτη. Η απάντηση ήρθε από τα 30 κλειστά σχολεία του νομού (ποσοστό 100%), τα υπόλοιπα με ποσοστό 99%, αλλά και από το πρωτόγνωρο σε μέγεθος και παλμό συλλαλητήριο, με την παρουσία του συνόλου των εκπαιδευτικών, πλήθους μαθητών και αρκετών γονιών. Αυτή η εικόνα μαζί με τα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αποτελεί την πιο ελπιδοφόρα παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα με νικηφόρα προοπτική. «Σε όλα τα χωριά του νομού, υπάρχει ένα διευρυμένο κίνημα κοινωνικής συμπαράστασης από πολίτες που κατανοούν το πολιτικό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων και κατεβαίνουν καθημερινά σε πορείες» τονίζει ο Αντώνης Ναξάκης και από τα Χανιά στέλνει μήνυμα συνέχισης των πενθήμερων απεργιών.
«Ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων ενεργοποιήθηκε μετά από χρόνια αδράνειας και στελέχωσε δυναμικά τις απεργιακές επιτροπές στον νομό μας» λέει ο Νίκος Μπέκης, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Με μαζικές συνελεύσεις, πορείες στη Βέροια, μαθητικές συναυλίες και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, οι εκπαιδευτικοί της περιοχής «καταφέραμε να φτάσουμε σε συγκλονιστικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία» τονίζει ο Ν. Μπέκης και κάνει λόγο «για αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας που βλέπει στον αγώνα των εκπαιδευτικών έναν φάρο ελπίδας».
«Με συντριπτική πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί του νομού Λάρισας ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των πενθήμερων απεργιών» τονίζει ο αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, Δημήτρης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, η πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων είχε μέσο όρο συμμετοχής που άγγιξε συνολικά το 60% «και σε συνδυασμό με τις μαθητικές καταλήψεις σε τέσσερα σχολεία του νομού και τη συμπαράσταση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας» είναι το μήνυμα που μεταφέρει ο Δ. Παπαδόπουλος από τη Λάρισα για την επόμενη μέρα του απεργιακού αγώνα. Ένας αγώνας που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι με ενημέρωση της κοινωνίας, συλλαλητήρια, συναυλίες και παρεμβάσεις στην Περιφέρεια.