Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ο ξενοδόχος δάσκαλος

Ο ξενοδόχος δάσκαλος

      Του Τάσου Παππά
Τελικώς, σε αυτή τη χώρα, αν ανήκεις στην ευαγή τάξη των επιχειρηματιών, διαθέτεις πλούσια φαντασία και έχεις αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι βάζεις το εθνικό συμφέρον πάνω από το ταξικό, μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα. Αρκεί οι συνομιλητές σου πολιτικοί να έχουν ξεμπερδέψει με τις ιδεοληψίες που ταλαιπώρησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος για την πρόταση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού να καθιερωθεί η «λευκή εβδομάδα».

 Το δίλημμα που ταλανίζει τους εμπνευστές του μέτρου (ξενοδόχους) και τους πρόθυμους να το υιοθετήσουν (αρμόδια υπουργεία) φαίνεται σοβαρό και αφορά την περίοδο που θα εφαρμοστεί: θα πάνε για σκι στα χιονοδρομικά κέντρα οι οικογένειες με τα παιδιά τους πριν από την Καθαρά Δευτέρα ή αμέσως μετά το κάψιμο του Καρνάβαλου;

Πρόκειται όντως για εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για να ανασάνουν οικονομικά οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα καταστήματα που πουλάνε εξοπλισμό για σκι και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και μπαρ στις τουριστικές περιοχές. Και είμαστε αισιόδοξοι γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, την όλη υπόθεση βλέπει με θετικό μάτι ο πρωθυπουργός, ο οποίος, ως γνωστόν, αγωνίζεται urbi et orbi προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στον δρόμο της υγιούς ανάπτυξης.

Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις από διάφορους αμετανόητους που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι οι εποχές άλλαξαν και ότι οι μάχες χαρακωμάτων δεν θα έχουν καμία τύχη. Για παράδειγμα:

- Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ειρωνεύεται την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αφού δεν μπορεί να δώσει ψωμί, παιδεία και ελευθερία, σκέφτηκε να δώσει παντεσπάνι, πέδιλα για σκι και λευκές επιταγές για ένα καλύτερο μέλλον». Αλλά αυτός είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλει το καλό της χώρας.

- Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων κάνει λόγο για τραγελαφική κατάσταση και εγκαλεί το υπουργείο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν χρήματα για διακοπές τη στιγμή που πολλά παιδιά υποσιτίζονται, η ανεργία έχει εκτιναχθεί και η ανέχεια ακουμπά ολοένα και περισσότερες οικογένειες. Αλλά αυτή είναι μια οργάνωση-σφραγίδα που ελέγχεται από την Αριστερά της μιζέριας και της γκρίνιας.

- Οι οικογένειες με δύο εργαζόμενους που λένε πως δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους τη «λευκή εβδομάδα». Σιγά τα ωά. Δύο εργαζόμενοι σε κάθε οικογένεια; Πρόκειται για μαγική εικόνα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ας αφήσουν τα παιδιά στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Αν δεν υπάρχουν ούτε αυτοί, ας τα εμπιστευτούν στους γείτονες. Ολο και κάποιος άνεργος θα μένει στη γειτονιά τους που θα δεχτεί να γίνει νταντά! Για τη νέα αλληλεγγύη δεν μας μιλάνε οι αριστεροί; Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό.

Δεν θέλουμε να ενταχθούμε και εμείς στην κατηγορία των αντεθνικώς σκεπτόμενων, αλλά μία ερώτηση τριβελίζει το μυαλό μας. Τη θέτουμε με καλοπροαίρετη διάθεση. Ο συγκεκριμένος κλάδος επιχειρηματιών δεν είχε κατηγορηθεί (και από επίσημα χείλη) ότι πίεζε φορτικά την τρόικα για να πιέσει με τη σειρά της την κυβέρνηση, ώστε να ανατραπεί όλο το σύστημα δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους; Μάλλον όμως επρόκειτο για κακόβουλες φήμες, τις οποίες κατασκεύασαν οι συνήθεις ύποπτοι του υστερικού αντιμνημονιακού μπλοκ για να παρασύρουν, ευτυχώς για λίγο, ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες.

Τέλος, για να συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του μαχόμενου έθνους, προτείνουμε την εξής ιδέα: τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Τουρισμού, Παιδείας) να αποφασίσουν την επιμήκυνση του χρόνου των διακοπών του Πάσχα, ώστε να αρχίσουν τα παιδιά μαθήματα θαλασσίου σκι και να είναι έτοιμα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Αφού το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διοχετευτεί στους μη έχοντες, λεφτά θα υπάρχουν άφθονα. Οχι μόνο για σκι, αλλά και για αγορά φουσκωτών. Αντε και καλό καλοκαίρι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου