Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Το μπλόκο του ΔΝΤ

Το μπλόκο του ΔΝΤ

Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε ανώμαλη προσγείωση. Μετά το κυβερνητικό αφήγημα περί τέλους του Μνημονίου και αποχώρησης της τρόικας, η συγκυβέρνηση οδηγείται στην υπογραφή ενός νέου προγράμματος με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ανέτοιμη να εμφανίσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα και υπό τον πανικό της δημοσκοπικής κατάρρευσης, η αποτυχημένη επιχείρηση «άτακτης εξόδου» υποχρέωσε την κυβέρνηση σε άτακτη αναδίπλωση. Εχασε ακόμα και όψιμους συμμάχους, που πλέον πιέζουν για να πέσουν νέες υπογραφές σε ένα νέο Μνημόνιο.

Τον χορό των πιέσεων φέρεται να ξεκίνησε το ΔΝΤ και είχαν ως αποδέκτη μέχρι και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Δεν είδαν με καλό μάτι το ενδεχόμενο στήριξης της ελληνικής «εξόδου» και έστρωσαν το δρόμο για να ακολουθήσουν και οι Ευρωπαίοι, που με τη σειρά τους αύξησαν τις πιέσεις προς την Αθήνα.

Το σκληρό πρέσινγκ των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι αυτή να αποδεχτεί πλήρως όλες τις απαιτήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί μέσω των υφιστάμενων μνημονίων. Δεν είναι τυχαία και η στάση των Ευρωπαίων, που φαίνεται να αλλάζει στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όπως και η επιστολή της τρόικας, που δεν αποδέχεται τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Η αναδίπλωση σε κυβερνητικό επίπεδο όπως και η αμήχανη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών είναι ενδεικτικές της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα. Στη συνεδρίαση του Eurogroup αποκαλύφθηκε η ένδεια των κυβερνητικών επιλογών, ενώ το Μαξίμου αδυνατεί να διαχειριστεί το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβαλαν την ελληνική κυβέρνηση στη γωνία.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός πλέον μοιάζει να προσμένει κάποιο θαύμα. «Η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων», ήταν η αποστροφή του λόγου του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχέδιο για την επόμενη ημέρα δεν υπήρχε. Και η ενδεχόμενη υπογραφή ενός νέου Μνημονίου θα έρθει να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, καθώς η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δεν μοιάζει εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου