Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής

Αρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής

Σήμερα Δευτέρα ξεκινά στις φυλακές του Κορυδαλλού η ιστορική δίκη των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι εφέτες καλούνται να αποφανθούν αν η Χρυσή Αυγή είναι «ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος», ενώ θα αποφανθούν και για άλλες αιματηρές υποθέσεις που κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργούν «στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης».

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν 131 μάρτυρες, ανάμεσά τους και 5 προστατευόμενοι μάρτυρες-πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η δικαστική διαδικασία ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων από τους πολίτες και τους φορείς του Κορυδαλλού, οι οποίοι από τις 8 το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης, ενώ αργότερα θα κάνουν πορεία προς τις φυλακές διαμαρτυρόμενοι για τη διεξαγωγή της δίκης στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολεία της περιοχής.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του δήμου Κορυδαλλού κλειστά θα παραμείνουν όλες οι δημόσιες δομές της περιοχής.

Παράλληλα, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 8 το πρωί, από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης, και από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης, αντιφασιστική στάση εργασίας από τις 7.30 έως τις 11.30 το πρωί έχουν προκηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ και μία σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων συμπεριλαμβάνεται η συγκέντρωση στο γήπεδο της Προοδευτικής και πορεία στις φυλακές.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι:

-Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

-Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012.

-Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες.

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι και η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

- Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα.

- Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου