Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Γλύκα των φαύλων

Γλύκα των φαύλων

Του Θανάση Καρτερού
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ήρθε η ώρα του πολίτη να αποφασίσει. Κάνουμε το καθήκον μας την Κυριακή, καθένας όπως το αισθάνεται, και το βράδυ βλέπουμε τα αποτελέσματα της επιλογής μας. Της επιλογής του καθενός. Γιατί η κάθε μια, και ο καθένας, έχει την ευθύνη γι' αυτό που θα προκύψει. Την απόλυτη ευθύνη, έτσι είναι η δημοκρατία. Και δυστυχώς ή ευτυχώς, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Ξαναπεράστε σε τέσσερα χρόνια.

Γνωστά πράγματα, θα πείτε. Η δημοκρατία έχει και κάποιες στιγμές, όπως της κάλπης, που αναγνωρίζει απόλυτα δικαιώματα και συνεπώς φορτώνει απόλυτες ευθύνες. Και η κάλπη έχει το κακό συνήθειο να μη διακρίνει προθέσεις και αισθήματα. Εσύ μπορεί να θες να τιμωρήσεις το πολιτικό σύστημα, ας πούμε, και απέχεις. Απέχοντας όμως ευνοείς κάποιους και τιμωρείς κάποιους άλλους. Συνήθως μάλιστα εκείνους που δεν φταίνε ή φταίνε πολύ λιγότερο.

Τέλος πάντων. Και τι μπορεί να προκύψει, αν κρίνουμε όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την πείρα του καθενός μας; Δύο τινά. Ή θα βγει από την κάλπη πρώτος ο διάδοχος του Σαμαρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ή θα βγει ο Τσίπρας, επίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα υπόλοιπα έχουν μεγάλη σημασία, αλλά δυστυχώς, ελέω εκλογικού νόμου και λαϊκής ψήφου, από αυτό θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Ο Μεϊμαράκης ή ο Τσίπρας.

Που πάει να πει ότι αν είσαι πεισμένος πως η ψήφος σου είναι αναγκαία για το τάδε μικρότερο κόμμα, θα τη δώσεις και καλά θα κάνεις. Μετράει το γεγονός -τόσα χρόνια έτσι ψηφίζουμε εμείς οι αριστεροί- της όσο γίνεται πιο ισχυρής παρουσίας του κόμματός σου στη νέα Βουλή και σε όσα έρχονται. Μετρούν οι ιδέες, οι αξίες, τα θέματα συνείδησης που καθορίζουν πολιτικές και εκλογικές συμπεριφορές. Και ευτυχώς δηλαδή που μετράνε, για όσους μετράνε.

Αλλά εσύ που ταλαντεύεσαι. Που απογοητεύτηκες επειδή δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα περίμενες. Που πικράθηκες επειδή ο Τσίπρας δεν έκανε ό,τι θεωρείς σωστό. Που συμβιβάζεσαι με το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι. Εσύ θα πρέπει να το σκεφτείς και να το ξανασκεφτείς. Διότι ούτε θες ούτε το αξίζεις να γίνει η πίκρα σου γλύκα των φαύλων, που μας πηδάνε σαράντα χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου